Waterfront Harderwijk zet eerste duurzame energiecontainer in

Duurzaamheid in de bouw speelt een belangrijke rol. De behoefte aan vermindering van gebruik van primaire grondstoffen, energie, minder vervuilende uitstoot en afval neemt steeds verder toe. Er is een toenemende vraag naar de bouw van energiezuinige woningen, gebouwen en infrastructuur. 

Kracht van duurzame samenwerking

Mobilis en AIC spelen hierop in door de ontwikkeling van een energiecontrainer op het project Waterfront Harderwijk. TBI-onderneming Mobilis realiseert in opdracht van de ontwikkelingscombinatie Waterfront VOF vijf bruggen.

De energiecontainer is voorzien van 12 zonnepanelen en 2 windturbines. De zonnepanelen en windturbines leveren beide stroom, waarbij de opgewekte stroom direct terug geleverd wordt aan de stroom leverancier. Deze innovatieve ontwikkeling is van groot belang voor eindgebruikers vanwege het hoge rendement en de hoge score op het gebied van milieuvriendelijk bouwen. Bij aanbestedingen in de bouw kan dit doorslaggevend zijn voor het winnen van een aanbesteding.

De windturbines, zijn stille windturbines en specifiek ontwikkeld voor toepassing in een stedelijke omgeving. De turbines hebben een windbereik tussen windkracht 3 en 9 Beaufort en een levensduur van meer dan 25 jaar, daar er weinig draaiende delen zijn en derhalve weinig slijtage. Het rendement blijft gedurende de looptijd constant. De generator kan meer dan 12 jaar zonder problemen energie produceren. Alle gebruikte onderdelen zijn “oversized”.

Door de combinatie van PV-panelen en windturbines wekt deze energiecontainer het gehele jaar energie op. De onderdelen zijn complementair aan elkaar. De verwachte energieopbrengst bedraagt ca. 7.500 kWh per jaar, vergelijkbaar aan het gemiddelde verbruik van twee gezinshuishoudens. Voorwaarde is dat de container in een windrijk gebied wordt geplaatst. 

Waterfront Harderwijk Met 1.400 woningen dichtbij het water, een nieuwe jachthaven, een gastvrije passantenhaven, een stadsstrand, twee parkeergarages en vele winkel-, horeca- en vrijetijdsvoorzieningen op de vernieuwde boulevard krijgt het centrum van Harderwijk weer een gezicht aan het water. Bedrijvigheid en industrie maken plaats voor wonen, winkelen en recreëren, op en rond het water.

Over Mobilis
Mobilis biedt integrale en duurzame infrastructurele oplossingen voor verkeer, industrie en water en is onderdeel van TBI.TBI is een groep van ondernemingen die onze leefomgeving op een duurzame manier vernieuwt, inricht en onderhoudt. Het zijn allen ondernemingen die beschikken over hoogwaardige, specialistische expertise op het gebied van Techniek, Bouw en Infra met een gezamenlijke omzet in 2016 van € 1.573 miljoen. www.tbi.nl 

Over AIC
AIC, Aannemers Inkoop Centrale B.V., is een technische groothandel in bouwmachines, bouwmaterieel en containertechniek. AIC heeft een betrouwbare reputatie, een klantgerichte houding en geeft deskundig advies, ook op het gebied van duurzame en toekomstgerichte oplossingen. Daarmee is AIC een familiebedrijf opgericht in 1956 en een toonaangevende, landelijk opererende partner voor vele aannemers- en bouwbedrijven. www.aic.nl

Duurzame energiecontainer Harderwijk