Wat zijn de voor- en nadelen van firewalls (blog)

Weet jij wat de voor- en nadelen van firewalls zijn? Onbewust of bewust heb je als organisatie geregeld te maken met een firewall. Maar wat is dit nou precies en hoe beveiligt het jouw ICT omgeving? 2ICT legt jou graag uit wat een firewall is en waarom het belangrijk is dat je je firewall goed heb ingericht en deze op de juiste wijze werkt.  

Wat is een firewall? 

Het internet is één groot netwerk waarbij gevaar op de loer ligt. Een firewall beschermt inkomend en uitgaand verkeer tussen netwerken (en werkplekken) tegen onbekend en schadelijk verkeer. Ook zorgt een firewall ervoor dat netwerken en werkplekken onzichtbaar zijn in het netwerk of op het internet. Op die manier houd je onbevoegden buiten de deur en blijven vertrouwelijke gegevens beschermd.  

Heb ik een firewall nodig?
Een firewall binnen je netwerk en op je computer is tegenwoordig cruciaal. Een onbeschermd netwerk en/of apparaat is een makkelijke prooi voor onbevoegden. Zonder firewall kunnen indringers gemakkelijk jouw netwerk en/of computer overnemen met alle gevolgen van dien. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van malware waarbij ze jouw handelingen monitoren op het moment dat je gevoelige gegevens invoert. Daarnaast is het tegenwoordig zelfs mogelijk dat iemand meekijkt via je webcam/camera of je afluistert via de microfoon. Dit is natuurlijk het laatste wat je wilt. Daarom is het enorm belangrijk dat je een firewall op de juiste wijze hebt ingericht en nooit uitschakelt.  

Voordelen firewall

Om je een goed overzicht te geven waarom jij een firewall op je computer ingeschakeld zou moeten hebben, hebben wij van 2ICT de voordelen hiervan op een rijtje gezet. 

Onbevoegden buiten de deur houden
Een firewall zorgt ervoor dat onbevoegde gebruikers buiten jouw netwerk/computer blijven 

Het installeren van malware
Zonder een goede firewall is het mogelijk om een malware te installeren waardoor persoonlijke gegevens op straat komen te liggen. Daarnaast is het mogelijk computers enorm te beschadigen.  

Brute-force aanvallen
Brute-force aanvallen zijn aanvallen waarbij er honderden pogingen met verschillende gebruikersnamen en wachtwoordcombinaties worden gedaan om je netwerk of computer binnen te dringen. Zodra men eenmaal kan inloggen, zijn de gevolgen groot.  

DDos-aanvallen
Een DDos-aanval zorgt ervoor dat er enorm veel verzoeken naar een website worden ingediend waardoor de website plat komt te liggen. Een firewall zorgt ervoor dat dit nepverkeer buiten de deur wordt gehouden en de webapplicatie toegankelijk blijft.

Nadelen firewall 

Naast voordelen zijn er natuurlijk ook altijd nadelen te benoemen van een firewalls.  

Een veilige website blokkeren
Het kan voorkomen dat een firewall een goede beveiligde website blokkeert en jou de toegang weigert. Schakel alleen de firewall uit als je zeker weet dat de geblokkeerde website je geen schade kan opleveren.  

Het beheren van een firewall is niet gemakkelijk
Het beheren van een firewall is niet gemakkelijk en vraagt veel expertise. Laat je daarom goed informeren en ondersteunen door een IT-specialist.

Meer weten? Klik hier om contact op te nemen met 2ICT.