Wat muziek met een mens kan doen

Op maandag, 21 december is muziektherapeute Mirjam Groot Jebbink van Hartmelodie te gast bij Alzheimer Café Harderwijk aan de Houtkamp 33 in Harderwijk

De bijeenkomst duurt van 19.30 - 21.00 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. De bijeenkomst is gratis en belangstellenden hoeven zich niet aan te melden.

Mirjam Groot Jebbink is als muziektherapeute afgestudeerd aan de Hogeschool Utrecht. Zij is gespecialiseerd in neurologische muziektherapie. Zij werkt in revalidatiecentra en verpleeghuizen, maar komt ook bij mensen thuis. Mirjam vertelt:

"Muziek is mijn passie. Ik bespeel verschillende instrumenten waaronder gitaar, piano en fluit. Muziek doet iets met ons. Het is vaak verweven met emoties, gedachten en herinneringen".

Tijdens de bijeenkomst in Alzheimer Café Harderwijk kunnen de bezoekers een mix van muziek en informatie verwachten. Mirjam zal uitleggen wat muziektherapie is en welke impact het kan hebben. En omdat het bijna Kerst is, gaan we voor de gezelligheid enkele kerstliederen zingen.
 
Mirjam werkt vooral met ouderen met dementie. "Dat vind ik mooi om te doen omdat zij mij energie geven en ik hen een hogere kwaliteit van leven kan bieden. Muziek kan emoties versterken of juist vervlakken. Het kan depressies en somberheid verminderen. Muziek kan helpen bij rouwverwerking, zoals het accepteren van beperkingen of het verlies van personen. Luisteren naar muziek of zelf muziek maken vermindert gedragsproblemen zoals onrust en agressie. Mensen met dementie zijn gebaat bij muziek om ontspanning, rust en contact te creëren. Uit onderzoek blijkt dat muziektherapie zorgt voor minder dwaal- en loopdrang, onrust, schreeuwen en schelden. Mensen gaan beter eten en drinken, verbeteren hun sociaal en emotioneel functioneren en hebben een verhoogd welbevinden."
 
Spreken doe je met specifieke gebieden in de hersenen en die vaardigheid gaat bij dementie vaak achteruit. Luisteren naar muziek activeert de hersenen. Door het zingen van bekende liedjes kan de spraak verbeteren. Mensen met afasie hebben er baat bij.
 
Muziek lijk je met je hart te beleven, maar het komt natuurlijk vanuit de hersenen. Het hersengedeelte waar je emoties zitten, ligt vlak bij het motorisch gebied. Mensen die muziek horen hebben daarom de neiging mee te bewegen of te dansen. Het werkt dus bij het activeren van lichamelijke functies. Uit ervaring weet Mirjam dat ook Parkinson patiënten beter gaan bewegen op de maat van de muziek.
 
Muziektherapie wordt vaak in verpleeghuizen gegeven, maar dat kan ook bij mensen thuis. Voor mantelzorgers is het fijn te zien dat hun naasten er rustiger van worden en ontspannen. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig en in sommige gevallen worden de kosten vergoed.
 
Mirjam zit vol met plannen. Samen met muziektherapeutes Nicolien Verbeek en Lisanne  Veldman wil zij zangkoren opzetten in Harderwijk en Putten voor mensen met dementie.
 
Informatie over de bijeenkomst is verkrijgbaar bij Anneke Vegter, coördinator van Alzheimer Café Harderwijk, 06 - 10847349 en [email protected].
foto is gemaakt door
Mirjam Groot Jebbink tijdens een muziektherapie-sessie.foto; "Beeldpakker"