Wat komt er allemaal kijken bij het runnen van de Bekenstichting?

In de nieuwe Wijerd, het kwartaalblad van de stichting, geeft voorzitter Jan van de Velde een inkijkje in het bestuurlijke en praktische werk  dat verzet moet worden om de bescherming van sprengen en beken in goede banen te leiden.



 

Van de Velde heeft een weektaak aan het in de gaten houden van alle ontwikkelingen en het onder de aandacht brengen van bedreigingen. De bevlogen vrijwilliger wordt in het blad uitgebreid geportretteerd.

Verder in de Wijerd aandacht voor twee herstelprojecten. De oliemolen bij Huis Eerbeek  heft weer de beschikking over voldoende water en kan nu weer doen wat hij sinds 1825 heeft gedaan namelijk olie winnen uit beukennootjes en lijnzaad. Elk weekend zijn er demonstraties olie slaan. Het andere herstelproject is de verlegging van de dorpse beek in Vaassen. Een project waarmee voorkomen werd dat de oever van de beek zou instorten. Door samenwerking van de Bekenstichting met de VFP en het Waterschap is er op ecologische zeer verantwoorde wijze gekozen voor een nieuw traject.

In het blad staat eveneens een interview met Gilles de Jager, een vrijwilliger uit Putten die 37 jaar watermetingen deed op de Noordwest Veluwe. Interessant zijn ook de artikelen van  historicus en beekliefhebber Henri Slijkhuis. Zo neemt hij zes pagina’s lang de lezer mee op een boeiende tocht langs het Vaassense bekenstelsel en beschrijft hij de cultuurhistorie ervan.

Zoals altijd prijkt er op de voorpagina een prachtige foto van ijsvogelfotograaf Jan van Duinen. De Vaassense fotograaf en vrijwilliger van de Bekenstichting kan deze zomer zijn collectie foto’s flink uitbreiden omdat de ijsvogelpopulatie enorm is toegenomen.

Informatie over “De Wijerd” en Stichting via www.sprengenbeken.nl en [email protected]

Klik hier voor het kwartaalblad "de Wijerd"


stichting beken en sprengen