Wat is de beste manier om GFT-afval in te zamelen?

Gaan binnenstadbewoners en bewoners van (hoogbouw)appartementen hun groente-, fruit- en tuinafval (GFT) straks in verzamelcontainers gooien, of moeten ze het in minibakjes of zakken aan de straat zetten? Of zijn er slimmere alternatieven? 

Binnenstadbewoners mogen tijdens inloopavonden ideeën aandragen’

Die vragen – en ook de antwoorden daarop – staan centraal tijdens een drietal inloopavonden die de gemeente op dinsdag 6, woensdag 7 en donderdag 8 december houdt in de Gelrezaal aan de Graaf Ottolaan 11. De bewoners van de binnenstad en appartementen kunnen binnenlopen tussen 17.00 en 19.00 uur.

De inloopavonden zijn door de gemeente georganiseerd om erachter te komen wat het beste systeem is voor de gescheiden inzameling van GFT. De meeste inwoners van Harderwijk hebben daarvoor al een goeie oplossing: de groene GFT-kliko, maar daarvoor hebben veel binnenstadbewoners en een grote groep appartementenbewoners geen plek.

De gemeente Harderwijk wil volgend jaar al een start maken met het terugdringen van de hoeveelheid restafval. Die ligt met 185 kilo per inwoner veel hoger dan het doel: honderd kilo per inwoner in het jaar 2020. Teveel dus en dat is zonde, want restafval wordt verbrand en dat kost de gemeente veel geld. Nog belangrijker: zo gaan kostbare grondstoffen verloren, die - als ze gescheiden worden ingezameld - kunnen worden hergebruikt.

Om de hoeveelheid restafval terug te dringen, moeten inwoners straks betalen voor elke keer dat ze restafval in de afvalcontainers gooien. Ze krijgen daarvoor van de gemeente een aanvullende rekening gepresenteerd.

Tijdens de inloopavonden mogen inwoners ideeën aandragen voor de beste manier om GFT-afval gescheiden in te zamelen. Welk systeem het wordt, beslist de gemeenteraad in de loop van volgend jaar.

Harderwijkse Zaken

Adresgegevens

Brouwersbosweg 1
3849 NG Hierden

Telefoon

T. 06-53190013

Openingstijden

Ma 08.00 - 17.00 uur
Di 08.00 - 17.00 uur
Wo 08.00 - 17.00 uur
Do 08.00 - 17.00 uur
Vr 08.00 - 17.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info