Warmtenetwerk Harderwijk bereidt aansluiting Huis van de Stad op warmtenet voor

Deze week zet de gemeente Harderwijk de eerste stappen om het Huis van de Stad aan te sluiten op het warmtenet. Vanuit het Waterfront trekken ze de leidingen onder de grond door naar de Havendam. De daadwerkelijke aansluiting gebeurt volgend jaar. 

Hiermee zet de gemeente een grote stap om niet alleen het Waterfront, maar ook haar eigen vastgoed aardgasvrij te maken

Warmtenetwerk Harderwijk Waterfront
(Foto Anne-Marie Holthausen van LocusHaus)

Warmtenetwerk Harderwijk, een 100% publiek warmtenetwerkbedrijf, legde het afgelopen jaar het warmtenet in het Waterfront aan. In februari besloot de gemeenteraad ook haar eigen Huis van de Stad aan te sluiten op het zeer lage temperatuur netwerk van 13 graden. De energie, onttrokken uit de rioolwaterzuivering, wordt aangevoerd door een 1.350 meter lange transportleiding. In combinatie met een warmte- en koudeopslag gaat het water naar alle (toekomstige) woningen in de wijk. En straks dus ook naar het Huis van de Stad.

Volgend jaar komt er in het Huis van de Stad een technische ruimte met warmtepompen
Daar wordt, met nog tijdelijke bijstook van de bestaande gasketel, ons Huis van de Stad straks duurzaam verwarmd en gekoeld met warmte an de buurman: de rioolwaterzuivering.

De eerste ervaringen van bewoners zijn positief
De woningen van deelgebied 1 zijn al aangesloten. “In de zomer was het koel in huis. Ook met 30 graden. En dan hadden we de ramen op de kiepstand staan. Het verwarmen moet nog blijken natuurlijk”, aldus Ferry van den Brink, bewoner van de nieuwste wijk in het Waterfront. De aansluitingen van woningen in deelgebied 2 en 6 zijn in voorbereiding en lopen  op schema.

Het warmtenet levert een bijdrage aan de duurzame ambities van de gemeente
In 2050 moeten alle woningen in Nederland aardgasvrij zijn. “Met het warmtenet maken we in Harderwijk een grote stap”, vertelt wethouder Duurzaamheid Martijn Pijnenburg. “Want we kunnen het uitbreiden naar aanliggende wijken. En op termijn  kunnen we er verschillende duurzame en lokale warmtebronnen op aansluiten. Nu al hebben we rekening gehouden met een uitbreiding naar de Zeebuurt. Als inwoners en gemeenteraad daarvoor kiezen, kan daarmee ook de Zeebuurt op termijn aardgasvrij worden verwarmd.” Naast de Zeebuurt loopt een gelijksoortige (wijk)initiatief in de Stedenwaard.

Warmtenetwerk Harderwijk
Het warmtebedrijf bestaat uit de gemeente Harderwijk en Duurzame Energienetwerken Gelderland (DENG). DENG is een samenwerkingsverband tussen Firan en het Innovatie- en Energiefonds Gelderland (een fonds van de provincie Gelderland en ontwikkelingsmaatschappij Oost NL). Firan is onderdeel van netwerkbedrijf Alliander en ontwikkelt, realiseert en exploiteert infrastructuur voor onder andere warmtenetten.

André Meijer, directeur Firan: “Samen met de gemeente hebben we er de afgelopen twee jaar veel energie in gestoken om tot de oprichting van Warmtenetwerk Harderwijk te komen, een publieke infrastructuur met onafhankelijk netbeheer. Dat biedt toegevoegde waarde bij de verdere ontwikkeling van het warmtenet, dat ontworpen is op groei. De intentie was vanaf het begin om het net verder uit te breiden naar nabijgelegen woningen en gebouwen. Met de gestuurde boring van vandaag wordt daar nu uitvoering aan gegeven. Dat is een mijlpaal waar we met elkaar enorm trots op kunnen zijn.”

Huis van de Stad Harderwijk warmtenetwerk
(Foto Anne-Marie Holthausen van LocusHaus)