Wandelpromenade tussen Monopole en Plantagepark

Als de raad akkoord gaat en het geld ervoor beschikbaar wil stellen, komt er een zeshonderd meter lange wandelpromenade, tussen het water en de stadsmuur, van restaurant Monopole tot aan het Plantagepark. “Dan heeft Harderwijk zowel een boulevard als een promenade”, zegt projectleider Niek Heijboer.

Een klankbordgroep heeft zich de afgelopen anderhalf jaar gebogen over een nieuwe invulling voor de Stille Wei / De Wellen.

Daar waar Lalaland het festival vierde, waar IJsclub Vol Moed jaarlijks het grasland vol laat lopen en waar het Dolfinarium in de hoogtijdagen het overschot aan auto’s kwijt kon. Dat hele stuk krijgt een luxe herinrichting.

De klankbordgroep bedacht acht scenario’s, waarvan er uiteindelijk twee overeind bleven. Die zijn voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders. Zij hadden, evenals de klankbordgroep, een sterke voorkeur voor het scenario ‘landschapsmeubel’. Een constructie van steen en hout, dat zeshonderd meter lang, aan en langs het water, plaats moet bieden aan zowel de hondenbezitter, de recreant, de Harderwijker als de jeugd. “In het midden van dat meubel, ter hoogte van het vliegtuig, komt een hondenvoorziening. Een plek van waaraf zij het water in kunnen”, aldus Heijboer. IJsclub Vol Moed krijgt een 333 meter lange ijsbaan, waardoor de vereniging KNSB wedstrijden kan organiseren. Ook komt er een breed, mooi verlicht fietspad langs de stadsmuur.

“Het plan dat we nu hebben, is de basis. Die moet nog helemaal worden afgewerkt."

"De plekken voor de loungebanken moeten worden bepaald. We willen een lichtarchitect vragen een plan te maken voor de juiste verlichting van de stadsmuur. Hier en daar moeten nog spelontwerpen voor kinderen komen”, aldus Heijboer.

Het plan wordt in de commissie ruimte van 6 september besproken. “We hopen het komende half jaar naar een uitvoeringsontwerp toe te werken en eind 2019 te beginnen met de uitvoering ervan.”

Wethouder Jeroen de Jong gaf aan zonder de bevlogen klankbordgroep nooit tot zo’n ontwerp te zijn gekomen. “Dit is uw plan. Iedereen is er bij betrokken geweest. De IJsclub, ondernemers, omwonenden, hondenbezitters. Zo compleet als het nu is, hadden we nooit zelf kunnen bedenken.” Het plan heeft een flink kostenplaatje. “Tussen de 1 en 1,5 miljoen euro. Het is veel geld, maar de ervaring heeft ons geleerd dat men op den duur vergeet wat het gekost heeft en veel langer geniet van het uiteindelijke resultaat.”

De klankbordgroep heeft nog een zorg en dat is wat de politiek met dit mooie plan gaat doen.

“Kunnen zij met amendementen het plan zo veranderen dat de stadscamping op de Wellen een plek gaat krijgen?”, klinkt de vraag aan de wethouder. De Jong: “De raad heeft het laatste woord, maar wij zullen alle amendementen in die richting stevig ontraden.”