Wachttijden en wachtlijsten voor sociale huurwoningen lopen op

Door Harry Schipper – Het gaat de gemeente Harderwijk niet lukken om de wachtlijsten voor een sociale huurwoning terug te dringen.
 

Ook de verkiezingsbelofte, vastgelegd in het coalitieakkoord, dat nog deze raadsperiode de wachttijden voor een sociale huurwoning teruggebracht worden naar hooguit 2,5 jaar, kan niet worden nagekomen.

Die harde conclusies trekt de PvdA-fractie, nadat de raadsleden afgelopen week van B en W het woningbouwoverzicht voor de eerste helft van dit jaar gemaild kregen.

“De gemeente Harderwijk loopt steeds verder achterop in haar ambitie om de wachtlijsten voor sociale huur terug te dringen”, stelt PvdA-fractievoorzitter Wilco Bos wrang vast. “In heel 2020 worden slechts 61 nieuwe sociale huurwoningen verwacht”.

De PvdA fractie is flink geschrokken van de jongste cijfers. “Eerder dit jaar bleek al dat in 2019 maar ruim de helft van het geplande aantal sociale huurwoningen was gerealiseerd”, aldus fractievoorzitter Wilco Bos. Hij wijst daarbij op de uitvoeringsagenda, waar staat dat er in dat jaar 178 sociale huurwoningen gebouwd zouden worden. Dat werden er uiteindelijk maar 81.  Bos: “Deze 61 woningen voor de eerste helft van dit jaar zijn niet eens genoeg om het gat van 2019 te dichten, laat staan dat van 2020. Het gat wordt alleen maar groter.”

Ook over de gemiddelde wachttijd trekt de PvdA-fractie snoeiharde conclusies. Uit een zelf gevoerd onderzoek, waarbij een half jaar lang voor elke woning die werd aangeboden via de woningbouwcoöperaties de wachttijd werd geturfd, bleek dat die wachttijd nu is opgelopen naar maar liefst dertien jaar. “Zelfs voor de meest incourante woningen was die wachttijd nog altijd zeven jaar”, stelt Bos.

“Dat steekt schril af tegen de ambitie om de wachtlijsten terug te brengen naar 2,5 jaar”, vindt hij ook, daarbij reagerend op de coalitiepartijen die volgens hem stellen dat er op papier genoeg betaalbare woningen komen. “Maar keer op keer blijkt dit vooruitgeschoven te worden.”

Harderwijk Anders is één van die coalitiepartijen. Fractievoorzitter Henk Vermeer snapt de kritiek, maar deelt ‘m niet: “De gemeente gaat de komende jaren zelfs driehonderd sociale huurwoningen meer bouwen dan we nu hebben vastgelegd in de woonvisie. En we gaan nog steeds voor die 2,5 jaar wachttijd. Dat is een hele inspanning, omdat de projecten niet zo snel opgeleverd worden als eerst was gepland”. Volgens Vermeer komt dat door langere procedures tot aan de vergunningen en door bouwondernemingen en projectontwikkelaars die het bouwen spreiden over een langere periode.

“Verder hopen we nog dit jaar informatie te krijgen over de opbouw van die wachtlijst. Alle spoedzoekers hebben steeds binnen het half jaar een woning. Wij willen weten wie op de wachtlijst ‘ooit’ eens wil verhuizen, als er wat leuks voorbij komt en wie er écht met smart op zit te wachten omdat de huidige woning echt niet voldoet, of omdat ze nog bij ouders in wonen”.

Vermeer wijst er verder op dat zijn partij ook op andere manieren dan woningbouw probeert de wachtlijsten terug te dringen. ““Zoals van kantoren en winkels die langer dan een jaar leegstaan woningen maken, een arbeidsmigrantenhotel en scheefwonen tegengaan door verhuizing te stimuleren. Ook de afronding van het project ‘vitale vakantieparken’ zal ertoe leiden dat de wachtlijst met woningzoekenden snel slinkt”.

(Foto Wonen in Waterfront)