Waarom je binnen 7 jaar na je 50e verjaardag je hypotheek moet herzien

Een hypotheek sluiten of oversluiten na je 50e? Veel mensen denken dat dat niet meer kan. Of dat het heel ongunstig uitpakt.

De realiteit is verrassend. We voeren graag adviesgesprekken met senioren: het is nou eenmaal heel bevredigend om mensen onverwachte mogelijkheden voor te kunnen schotelen.

Als je 50 of ouder bent, is het vaak heel verstandig om weer eens naar je hypotheek te kijken. Je hebt nu veel vrijheid om je financiële situatie zo te beïnvloeden dat je ook na je pensioen optimaal van je leven kunt genieten. Afhankelijk van jouw situatie kan het bijvoorbeeld handig zijn om over te sluiten tegen gunstiger voorwaarden.

Om een deel van de overwaarde op te nemen en te gebruiken. Of juist om je hypotheek te verlengen zodat je ‘m later hoeft af te lossen, of om je spaargeld te gebruiken voor vervroegde aflossing van een deel van je hypotheekbedrag.
 
Heb je overwaarde op je huis en wil je er na je pensioen lekker blijven wonen? Begrijpelijk als je huis naar je zin is! Het nadeel is dat je geld dan in je huis blijft zitten. Je kunt het niet gebruiken om je kinderen op weg te helpen, die lang gedroomde reis te maken of een camper te kopen.

Gelukkig is het mogelijk om een deel van de overwaarde op te nemen om te consumeren. Zie het maar als een voorschot op de overwaarde als je je huis later, ooit, wel verkoopt. In veel gevallen kun je dit zonder aflosverplichting lenen. 

Ben je nog geen 57? Maak dan nu je hypotheek pensioenproof. Wanneer eindigt de looptijd van jouw hypotheek? En hoe ziet je situatie er ná dat moment uit?

Meestal sluit je een hypotheek af voor 30 jaar. Na deze 30 jaar ben je bij de meeste banken verplicht om de hele lening terug te betalen. Op dat moment moet je een nieuwe hypotheeklening afsluiten, op basis van de regels en het inkomen dat je op dat moment hebt. Als je 57 jaar of ouder bent aan het eind van de looptijd en moet je dan een nieuwe hypotheeklening aangaan, dan beoordeelt de bank je aanvraag op basis van je toekomstige pensioeninkomen. We maken mee dat dit zo nadelig uitpakt dat mensen op dit punt hun huis moeten verkopen. 

Maak een afspraak (als het nog kan: vóór je 57e verjaardag). Onze adviseurs helpen je graag om zo onbezorgd mogelijk te blijven leven.

Uiteraard nemen wij onze zorgplicht serieus. We zullen je daarom nooit een hypotheek adviseren waarvoor je na je pensioen moet beknibbelen op andere belangrijke dingen, maar vaak zijn er wel realistische mogelijkheden die je na je 57e vanwege de regeltjes niet meer hebt. Gebruik dus de mogelijkheden die je tot je 57e hebt en sluit voor die tijd je hypotheek af of over!

Senioren De Hypotheker Harderwijk

De Hypotheker Harderwijk

Adresgegevens

Luttekepoortstraat 136
3841 AX Harderwijk

Telefoon

T. 0341-422724

Openingstijden

Ma 9.00 - 21.00 uur
Di 9.00 - 21.00 uur
Wo 9.00 - 21.00 uur
Do 9.00 - 21.00 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info