Waarin een kleine stad groot kan zijn… column

Wekelijkse column van Theo Bakker (Pressbaker)

Vorige week was ik, samen met honderden andere stadsgenoten aanwezig bij het Podiumspektakel op het Kloosterplein. Dit prachtige plein vormde het natuurlijk decor van een groots opgezet spektakel dat zich afspeelde in de geschiedenis van Harderwijk. Het verhaal was zoals vaak in dit soort vertellingen, het verhaal van een liefde tegen de achtergrond van de geschiedenis. En, het was niet zo’n fraaie geschiedenis deze keer want Harderwijk rond 1900 was geen voorbeeldige stad. Kroegbazen en hoeren maakten de dienst uit en de kolonialen gingen rollebollend over straat. Tegen dit decor beleefden Anna en Maarten hun liefde met een dramatisch verloop.
 
Het was, ondanks de minder gunstige weersomstandigheden, een prachtige voorstelling met muziek, dans, theater en acrobatiek. Spelers speelden enthousiast en met verve en de mooie kostuums en decors deden de rest. Het aardige van de voorstelling vond ik dat juist de donkere kant van Harderwijk in deze voorstelling werd belicht. Geen  heldendaden of roemrijke belevenissen, nee de rauwe werkelijkheid van de 19de eeuw in een stad waar armoede en drankzucht de boventoon voerden. Ondanks dat overwint de liefde. Als dat geen mooi einde is.
Daarin kan een kleine stad groots zijn en boven zichzelf uitstijgen, en dat is precies wat er gebeurde! Een geslaagde productie. Proficiat!

Theo Bakker