VVH Dries van den Berg Palingtoernooi als traditionele start volleybalseizoen

Door Marco Jansen - Het VVH Dries van den Berg Palingtoernooi beleefde zaterdag zijn eerste lustrum in sporthal De Sypel. De vijfde editie had een aantrekkelijk deelnemersveld met 15 seniorenteams en 10 jeugdteams uit zowel Harderwijk als de regio. 

“Het wordt gezien als voorbereidingstoernooi voor het nieuwe seizoen, leuk om te horen dat het echt een traditie wordt. Iedereen kijkt hier naar uit als start van het seizoen”, aldus een enthousiaste voorzitter Mike van Moerkerk

VVV Palingtoernooi 2023

De eerste wedstrijden begonnen al om 9.00 uur en tot 17.30 uur en werd er in beide hallen gevolleybald.
’s Ochtends door de lijnteams van de jeugd, terwijl ook heren 4 en 6 een oefenpotje tegen elkaar speelden.
’s Middags waren de senioren aan de beurt. Van VVH deden heren 1 en 2, dames 1 en 2 en dames 4 mee; ook HSC en VC Zwolle waren weer van de partij.

Palingbokaal
Palingrokerij Dries van den Berg & Zn. sponsorde kistjes paling voor de winnaars, de palingbokalen en een attentie voor de scheidsrechters en de organisatie. De winnaars van de vier senioren minicompetities werden VVH heren 2, Volley Lek en IJssel dames 1, Voorsterslag VC Zwolle heren 1 en CSV dames 2. Van Moerkerk reiktte de prijzen uit, sponsor Peter van den Berg liet zich na het werk ook nog even zien.
 
Top-drie
Athena Group VVH dames 1 won met 2-0 van Leython DC dames 2, verloor met 1-2 van Volley Lek en IJssel dames 1 en won met 2-0 van SVI. Daarmee werd de tweede plaats bereikt. “We waren met een klein clubje, twee meiden waren afwezig door ziekte en een blessure. Hierdoor was er maar één wissel en moest iedere wedstrijd een andere passerloper als libero spelen. Dat wilden we testen en dat ging verrassend goed, vooral de eerste en derde wedstrijd”, keek spelverdeelster Lisa IJntema terug. De tweede wedstrijd tegen poulewinnaar Volley Lek en IJssel was lastig. “Dat was een goede tegenstander, maar onze nieuwe coach René Oussoren was tevreden. Waren we compleet, dan hadden we misschien wel gewonnen.”

Lisa IJntema is 19 jaar maar speelt al voor het zesde jaar in het eerste team, en is dit jaar de nieuwe aanvoerster. “Vorig jaar eindigden we met 10, nu zijn er 12 speelsters. We zijn iets verjongd met aanvulling uit dames 2. Vorig seizoen eindigden we vierde in de derde divisie, vandaag is de doelstelling met het team en de trainer bepaald en gaan we voor de top drie.” VVH begint 23 september thuis tegen Avior dames 2, uit Deventer, de grootste club van Nederland.
 
Athena VVH heren 1 won met 2-0 van H. van Dieren Set Up, met 2-1 van CSV Zwolle heren 1 en verloor met 0-2 van poulewinnaar Voorsterslag VC Zwolle heren 1. Sil Hoeve (21) is in zijn zesde seizoen bij de hoofdmacht de nieuwe aanvoerder van heren 1. „Vorig jaar konden we achter Tim Ham, Barry Torn en André Huijser aanlopen, maar nu de oudjes zijn gestopt, moeten de spelers die vorig jaar al in het eerste zaten de kar gaan trekken.” Hoeve rekent zichzelf daar ook toe.

“Als aanvoerder moet je veel meer energie steken in het enthousiasme en sfeer brengen en daardoor iedereen mee krijgen. Het werkt als we een paar mooie punten maken en dan bij elkaar komen en veel geluid maken, dan gaan we beter spelen. De laatste wedstrijd was de fut eruit en dan spelen we veel minder en lijkt het of we volleybal niet leuk vinden. Ik ben wel rustig van mezelf, maar nu ik deze rol heb, vind ik dat leuk om te doen. Joshua Veldman probeert dat ook. Jonge gasten van 16 doen dat niet zo snel.”

VVH heeft moeite moeten doen om de selectie rond te krijgen. Passerloper Hoeve: “We hadden op iedere positie een goede eigen jeugdspeler, maar omdat Friso Buiter er heel laat nog mee stopte, moesten we een nieuwe spelverdeler zoeken. We hebben er nu zelfs twee. Jarno van der Linden (16) is overgekomen van Dynamo en Hamid Mohammadi (18) uit Iran woont in het azc van Dronten.

Een andere opvallende nieuweling is middenman Rieks de Roo (40). Hij kwam in de vakantie om mee te trainen en hem kun je er goed bij hebben, vindt Hoeve.
 
‘Dit jaar veel mogelijk’
VVH speelt eerste divisie, het op twee na hoogste niveau van Nederland. “Dan heb je 12 spelers waarvan twee spelverdelers nodig. Als je dat niet hebt, ga je dat merken in de competitie”, weet nieuwe trainer Jesse van Oostrum. „De kracht van een goed gevulde selectie bepaalt ook de aantrekkelijkheid voor andere spelers uit de regio om te komen. Hamid kan op elk moment weg zijn als hij een status krijgt, maar ik ga ervan uit dat hij er het hele seizoen is; dan hebben we een mooi uitgebalanceerd team. Een vaste selectie van 11 spelers, waarvan zeven eigen jeugd, en er trainen ook nog twee jeugdspelers mee. Een heel jong team, de gemiddelde leeftijd is ongeveer 20 jaar, dat wel klaar is voor de eerste divisie. We hebben een heel goede basis, met veel potentie en een Harderwijks gezicht, wat het verenigingsgevoel bevordert.”

De coach wil dat zijn spelers plezier hebben en een goed niveau halen. “Het eerste halfjaar staat in het teken van leren en ontwikkelen en elke wedstrijd volle bak gaan. In de winterstop bepalen we de einddoelstelling.”
 
Cirkel rond
Jesse van Oostrum (29) is voor de meeste spelers een oude bekende. „Ik ben een VVH’er, waar ik vanuit de jeugd tot en met het eerste zelf heb gespeeld en deze jongens in de jeugd ook vier jaar heb getraind. In de jeugd topklasse zijn we tweede van Nederland geworden. Nu is het is een soort reünie.” De voormalig libero was actief tot en met het seizoen 2021-2022. Afgelopen seizoen was hij trainer van VVH dames 3. Met zijn terugkeer bij VVH heren 1 als trainer is de cirkel rond.

Het is volgens Van Moerkerk een gedurfde keuze van de technische commissie om een jonge trainer op een jong team te zetten. “Ze kennen elkaar uit de jeugd en de klik is goed.”

VVH Palingtoernooi 2023
 
 

Palingrokerij en Vishandel Dries van den Berg

Adresgegevens

Stephensonstraat 2
3846 AK Harderwijk

Telefoon

T. 0341-423723

Openingstijden

Ma Gesloten
Di 9.30 - 18.30 uur
Wo 9.00 - 18.30 uur
Do 9.00 - 18.30 uur
Vr 9.00 - 18.30 uur
Za 9.00 - 18.00 uur
Zo Gesloten
Meer info