VVD wil veiligheidsonderzoek ‘om nieuwe incidenten op AZC te voorkomen’

Door Harry Schipper – Het incident op 1 februari op het Harderwijkse asielzoekerscentrum, waarbij een agent een met een mes zwaaiende man gericht in zijn been schoot, is voor de raadsfractie van de VVD genoeg aanleiding om te vragen een onderzoek in te stellen naar de veiligheid en veiligheidsbeleving binnen het AZC.

De VVD-fractie trekt daarbij in twijfel of burgemeester Harm Jan van Schaik gelijk had toen hij kort na het schietincident liet weten dat het in hun ogen hoge bewonersaantal daarbij geen rol speelde

“Dit antwoord laat de nodige vragen onbeantwoord”, zo stellen de VVD-raadsleden Nohan Lammerts van Bueren en Menno Doppenberg namens hun fractie in schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders. Ze  grijpen hun brief met vragen aan het college aan om er nog maar eens op te wijzen dat hun VVD-fractie er twee jaar geleden al had aangedrongen op afschaling van het aantal bewoners.

“Mede omdat een volledige bezetting van achthonderd mensen logischerwijs kan leiden tot irritaties onderling en daarmee onveilige situaties voor bewoners en medewerkers”, zo vinden ze. De VVD-fractie wil dan ook dat in de evaluatie naar de veiligheid en veiligheidsbeleving op het azc wordt mee-onderzocht welke invloed het inwonersaantal daarop heeft. En ook of er niet toch een samenhang bestaat tussen het incident en het aantal bewoners.

De twee VVD’ers zien de gebeurtenis op 1 februari zelf als een incident, omdat deze ‘niet in lijn is met de relatieve rust die er volgens hun al sinds de oprichting van het azc heerst’. “Deze trend van weinig incidenten is wat de VVD betreft een groot goed en daarom vinden we het belangrijk grondig te onderzoeken wat er aan de recente gebeurtenis ten grondslag ligt, met het oogmerk deze in de toekomst te voorkomen”. De VVD denkt dat het incident het draagvlak in de buurt onder druk zet en wil dan ook dat er snel ‘concrete maatregelen’ worden genomen, ‘zodat de resterende periode tot 2026 veilig en goed voortgezet kan worden.

Er moeten dus maatregelen genomen worden. De vraag wélke maatregelen dan nodig zijn om de rust op het azc te bewaren, leggen ze alvast neer bij B en W. Ze vragen het college om de evaluatie van het incident uiterlijk in mei van dit jaar aan de raad voor te leggen.

In een toelichting op de schriftelijke vragen benadrukt VVD-fractievoorzitter Menno Doppenberg dat de fractie ze niet heeft gesteld omdat er binnenkort gemeenteraadsverkiezingen zijn. “Nee, dat staat het helemaal los van”, verzekert hij. “We zijn er gewoon altijd scherp op wanneer in onze gemeente geweld plaatsvindt. En in dit geval vonden we vooral dat de burgemeester tot tweemaal toe niet onze vragen heeft beantwoord, die we vorige week donderdag tijdens de commissievergadering aan hem stelden. Dan moet het nu maar zo.”

schietincident AZC Harderwijk
(foto Donkersgoed Multimedia)