VVD kritisch op voornemen college om alcoholbeleid evenementen Harderwijk aan te scherpen

Twee weken geleden werden de Harderwijkse horecaondernemers geïnformeerd over het concept preventie & handhavingsplan 2022-2025, waarin staat beschreven hoe het college alcoholgebruik en misbruik bij jongeren onder de 18 jaar de komende jaren aan gaat pakken.

Een goed doel, waar ook de VVD Harderwijk-Hierden achter staat. Met de invulling ervan, is de fractie het niet eens

Zo zou een onderdeel van de aanpak zijn, dat horecaondernemingen gelegen aan de Markt, geen sterk-alcoholische dranken mogen schenken tijdens evenementen. Dit mocht tot op heden wel, omdat de terrassen van de ondernemingen vielen onder de lokaliteitenvergunning. Vanaf dit jaar wordt de gehele Markt gezien als evenemententerrein. Ondernemers maken zich zorgen over deze maatregel, die het tijdens evenementen er niet makkelijker op maakt voor wat betreft de organisatie.

Reden voor Maurice Huizing, voorzitter van de stichting Horeca Ondernemers Markt, om aan de bel te trekken bij onder andere de VVD Harderwijk-Hierden. Huizing is in gesprek geweest met Maaike van Dantzig, raadslid namens de VVD-fractie. ‘De nieuwe maatregelen zijn enorm beperkend en betuttelend voor de horecaondernemer,’ zegt Van Dantzig, ‘het schenken van alcohol onder de 18 jaar is sowieso al verboden. Wij begrijpen niet wat voor meerwaarde het heeft om het schenken van sterke drank tijdens evenementen te gaan verbieden.’
Daarnaast ziet Van Dantzig organisatorisch een uitdaging: ‘Binnen mag nog wel sterke drank worden geschonken. Tijdens een evenement als ‘Harderwijk Live’ is het naar buiten lopen met sterke drank, lastig te handhaven. De horeca wordt al geteisterd door een personeelstekort. Laten we het de horecaondernemer niet moeilijker maken dan dat hij het al heeft.’

Op donderdag 2 februari wordt het concept behandeld in de commissie Beleid Algemeen. De VVD Harderwijk-Hierden steunt de HOM en zullen dan ook vragen stellen over de uitvoering van dit plan: alcohol onder de 18 is immers al verboden, sterk of niet.