VVD en PvdA over nieuwe vertraging PMD-containers bij winkelcentra: ‘kiezersbedrog’

Door Harry Schipper – Het lukt de gemeente niet om vóór 1 oktober bij de zes winkelcentra in Harderwijk containers te plaatsen waar inwoners gratis hun plastic-, metaal- en drankkartonnen-afval (PMD-afval) in kunnen gooien. Dat schrijven B en W deze woensdag in een informatiebrief aan de raadsleden.

‘Kiezersbedrog’; zo reageren de fractievoorzitters Wilco Bos en Menno Doppenberg van de oppositiepartijen PvdA en VVD op het ‘belachelijke’ nieuws dat de PMD-pilot pas ergens volgend voorjaar kan starten

Ook Fractievoorzitter Mark de Lange van Gemeentebelang is niet blij:  “Harderwijk Anders en CDA hebben bij de verkiezingen dingen beloofd die ze niet waar kunnen maken. Het is onzin, zo blijkt nu”.

De drie partijen wijzen naar de in het coalitieakkoord gedane belofte dat inwoners van Harderwijk snel meer mogelijkheden krijgen om hun PMD-afval vooraf te scheiden. Het vooraf scheiden van PMD-afval stelt inwoners in staat om de hoeveelheid restafval flink te verminderen. En daarmee ook te besparen op de afvalheffing. Die bestaat sinds begin dit jaar uit een vast bedrag, waar bovenop een heffing komt die afhangt van het aantal keren dat de grijze afvalcontainer aan de weg wordt gezet, dan wel de keren dat er vuilniszakken in ondergrondse containers worden gegooid.

B en W schrijven dat ‘alhoewel het streven was om de pilot met ingang van 1 oktober van start te laten gaan, is gebleken dat voor een goede voorbereiding van de pilot meer tijd nodig is’. “Met de kennis en inzichten die we nu hebben is de verwachting dat de pilot kan starten in het tweede kwartaal van 2023’.

Dat het zeker nog een half jaar gaat duren eer het zo ver is, heeft volgens het college een aantal redenen: “We willen erg graag een goede pilot inrichten, waarmee we de bewoners van dienst zijn zonder al teveel overlast te veroorzaken voor de verwerking en voor de ploegen die verantwoordelijk zijn voor het schoonhouden van onze stad.  De onzekerheid in de markt speelt daarnaast ook een rol waar het gaat om levertijden van materialen”.

Het college kwam er tijdens de voorbereidingen van de pilot ook achter ‘dat de inrichting hiervan meer omvat dan het plaatsen van een aantal containers en het legen ervan’. En ook dat er nog wel andere, misschien wel betere ideeën zijn dan het plaatsen van containers bij winkelcentra, waarin inwoners gratis hun zakken met PMD-afval in mogen gooien.

B en W willen daarom volgende maand een voorstel bespreken den daarna aan de raad voorleggen, ‘waarin de inrichting, aanpak, kosten, baten, mogelijkheden en risico’s van de pilot toe worden gelicht. Ze willen dan de raadsleden ook een presentatie aanbieden hoe het hele VANG-project, dus Van Afval Naar Grondstof’ er  nu voor staat en tegelijk ook ‘zo volledig en transparant mogelijk alles aspecten van de pilot’ aan de raad voorleggen, ‘zodat u een definitieve keuze kunt maken van hoe we de pilot gaan inrichten en uitvoeren’.

PvdA-fractievoorzitter Wilco Bos noemt het nieuws dat de pilot opnieuw vertraging oploopt ‘belachelijk’. “Dit zagen we natuurlijk allang aankomen. Het was bij voorbaat al erg makkelijk om te zeggen dat het na de verkiezingen allemaal snel in orde zou komen. Er is toen om ’t hardst campagne gevoerd juist over het afvalbeleid en nu laten ze het wéér liggen. Ik noem dat kiezersbedrog. En ondertussen zitten de inwoners nu vast aan hoge tarieven, zonder hen een alternatief te bieden om hun afval beter te scheiden.”

“CDA en Harderwijk Anders riepen bij de verkiezingen met veel bombarie dat het ‘gewoon anders’ moest, maar er kómt helemaal niets anders”, reageert VVD-voorman Menno Doppenberg. “Ze zeiden dat het aan onze VVD-wethouder Bert van Bijsteren lag, toen hij zei dat het niet zo gemakkelijk anders kon. En nu komt het college in deze raadsbrief nota bene met precies dezelfde argumenten aanzetten. Ze riepen: ‘hoe moeilijk kan het zijn om een paar containers in de wijken neer te zetten’. We zijn straks een jaar verder en er is nog niks gebeurt. Ik zou me als stemmer op het CDA of Harderwijk Anders flink bedrogen voelen. Die moet nu ook deze hele winter nog op de fiets door regen en kou helemaal naar de milieustraat op het industrieterrein met achterop de zak met plastic-afval”.

Mark de Lang kijkt al reikhalzend uit naar 2025, wanneer de contracten tussen afvalverwerker Aconov en de gemeente aflopen ‘en dat je dan niet meer met je zak met afval over straat hoeft, omdat je gewoon lekker aan huis je afval kunt scheiden, waar het ook wordt opgehaald. Dat je nu ziet dat oudere inwoners hun plastic-afval helemaal naar de milieustraat brengen, vind ik niet horen.”

Fractievoorzitter Henk Vermeer reageert op de website van zijn partij Harderwijk Anders gelaten op het nieuws:  “Jammer dat het niet eerder lukt, maar beter een zorgvuldige voorbereiding dan de puinhoop van de afgelopen jaren. We moeten dus bij de belastingverordening ingrijpen op de tarieven voor 2023, nu PMD inleveren bij winkelcentra vanaf 1 januari nog niet mogelijk is. Dat gaan we nu berekenen. Als coalitiepartijen (HA, CU, CDA en D66) hebben we opgeschreven dat deze pilot met ingang van 1 oktober a.s. van start zou moeten gaan. Helaas is gebleken dat voor een goede voorbereiding van de pilot meer tijd nodig is. We zijn blij dat het college ons dat uit eigen beweging meldt en hier open en duidelijk over is”.