'Vroeger kon ik al urenlang met autootjes spelen'

Als rookie in de racewereld starten en meteen een podiumplek halen. Het lukte Xavier Zandbergen uit Elspeet. Tijdens het NK Huurkarts Kids werd hij derde in het eindklassement. De twee racers boven hem, doen het al veel langer

"Dit komende jaar gaan we veel trainen en sponsors zoeken en dan gaan we voor de eerste plaats", zegt de veertienjarige racer. 

Hij zat in groep 8 toen hij voor het eerst achter het stuur van een kart klom. "Met mijn verjaardagsfeestje, dat ik samen met een vriend vierde, gingen we karten. Ik vond het meteen al heel leuk, ik was ook snel en durfde veel."

Van digitaal naar NK
Het idee om verder te gaan met karten, om dat professioneler aan te pakken, ontstond eigenlijk tijdens de eerste lockdown. Van zijn moeder kreeg hij eens een boekje, over succes en over dat je, als je echt iets wilt, dat ook voor elkaar kunt krijgen. Dat je daarbij mensen moet opzoeken die je verder konden helpen. Xavier wilde karten, mensen die hem verder konden helpen, waren mensen die hem daarin konden onderwijzen. Maar dat kost natuurlijk geld. "In de eerste lockdown begon ik met handelen op Marktplaats. Ik handelde in oude modeltreintjes, zodat ik geld kon sparen voor kartlessen." Xavier begon met Simracen, "digitaal racen zeg maar." Al snel was de uitdaging daar af. "Toen volgde ik een begincursus karten in Lelystad", maar dat was ook al snel te gemakkelijk. Een cursus voor gevorderden volgde.

Hij schreef zich in voor het NK. "In het begin, de eerste races, begreep ik sommige dingen nog niet zo goed." Na een paar individuele kartlessen in Eefde, ging het steeds beter. "En toen werd ik derde bij het NK."

Of het er stiekem van jongs af aan al in zat? "Nou, ik weet nog dat ik vroeger urenlang met autootjes kon spelen, elke dag eigenlijk wel." De liefde voor voertuigen is er dus al sinds hij zich kan herinneren. Zijn droom is om later beroepsmatig te racen. "Een Formule 1 auto zou natuurlijk heel gaaf zijn, maar eigenlijk is alles goed, als ik er maar mee kan racen.  Want dat maakt me echt heel erg blij."


Xavier