Vragen over het nieuwe coronavirus? Bel 0800-1351

Coronavirus (COVID-19) ook in Nederland vastgesteld. Het nieuwe coronavirus kan zich verspreiden via druppels. Bijvoorbeeld als iemand hoest of niest in het gezicht van een ander. 

Om te voorkomen dat de ziekte zich verder in Nederland verspreidt, brengen de GGD en het RIVM in kaart wie er nauw contact heeft gehad met een besmette patiënt.

Deze personen (= contacten) moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD.
Zij moeten ook melding maken van andere klachten die zij hebben. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.

Contactonderzoek
Het RIVM blijft alert op mogelijke nieuwe besmettingen en past hetzelfde protocol toe als er nieuwe besmettingen gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt.

Symptomen van de ziekte zijn:
Koorts en luchtwegklachten zoals kortademigheid of hoesten.

Iemand die de afgelopen 14 dagen in een gebied is geweest waar COVID-19 wijdverspreid is (zoals China, Zuid-Korea, maar ook in enkele gemeenten in Italië) met koorts en een van de hiervoor genoemde luchtwegklachten, kan worden getest op COVID-19. Die test kan een arts ook aanvragen voor iemand met deze klachten als hij of zij contact heeft gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.

Wat kan ik doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen?
Het belangrijkste dat je kunt doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen is eenvoudig. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:
  • Was je handen regelmatig en goed
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
Heb je klachten en ben je in een land geweest met corona?
Bekijk hier of je de huisarts moet bellen.

Reizigers
Ga je binnenkort op vakantie? Bekijk dan het actuele reisadvies.

Meer weten?
Kijk voor actuele informatie en voor vragen en antwoorden over het coronavirus op de site van het RIVM.
Kijk voor alle overige vragen (ook voor specifieke doelgroepen als scholen, bedrijfsleven etc.) op de site van de Rijksoverheid.
Heb je nog vragen over het coronavirus? Bel dan met het publieksinformatienummer van de Rijksoverheid: 0800-1351