Vordering fiets loopt uit op drama

Harderwijk Herdenkt 75 jaar Vrijheid. Samen herdenken, beseffen, beleven en vieren. Elke dag publiceren wij een artikel uit de speciale uitgave van de historische vereniging Herderewich. 

Op 19 oktober 1944 vorderen de Duitsers opnieuw fietsen o.a. voor eigen gebruik. Hiertoe is opdracht gegeven door de Ortskommandant in Harderwijk.

Volgens nieuwe regels zijn artsen, vroedvrouwen, predikanten en andere personen met een vrij beroep niet meer vrijgesteld om hun fiets af te moeten staan. Zo begint dan de zoveelste fietsenroof. 

In Hierden gaat  het die dag rond 11.00 uur gruwelijk mis. De Harderwijker arts Van der Dries wordt staande gehouden door een gewapende Duitse patrouille. Hij weigert zijn fiets los te laten, aangezien hij een vergunning denkt te hebben. Eind april 1943 is er al onenigheid geweest tussen drie Duitse soldaten en de arts over zijn legitimatiebewijs.

Ze hebben hem toen meegenomen naar het bureau van de Ortskommandant. Een ooggetuige ziet hoe een Duitser met de kolf van een geweer op de handen van dokter Van der Dries slaat, zodat hij de fiets wel los zal laten. Hij blijft zich echter manmoedig verzetten. De 35-jarige arts wordt vervolgens in koelen bloede doodgeschoten. Een eindje verderop komt 

landbouwer en melkrijder Jacob Hop met paard en wagen aanrijden. Hij bevindt zich waarschijnlijk juist in het schootsveld en wordt door een verdwaalde kogel geraakt en overlijdt ter plekke. 

De verslagenheid in Harderwijk en Hierden is groot. Van der Dries wordt op verzoek van zijn echtgenote in stilte begraven. Boer Hop wordt met het gebruikelijk Hierdens ceremonieel ter aarde besteld.

Hoewel de politie snel ter plaatse is, wordt het onderzoek meteen door de Duitse Feldgendarmerie ter hand genomen. Het onderzoek zou tot het achterhalen en bestraffen van de daders hebben geleid….

John Wetzels