Voorlopig geen sociale huurwoning in nieuwbouw Drielanden

Door Petronella Polinder - Er is in Harderwijk al jaren een tekort aan sociale huurwoningen en na het Waterfront (geen sociale huurbouw), lijkt ook het tweede grote nieuwbouwproject Harderweide (in de wijk Drielanden), niet te voorzien in de broodnodige goedkope huurwoningen. 

Woningcorporaties UWOON en Omnia Wonen, hebben een paar maanden geleden vastgesteld dat er voor 2025 driehonderd woningen in de sociale huursector (huurprijzen tot 710, 68 euro per maand, voor inkomens tot maximaal 40.359 per jaar) bij moeten komen, dus bovenop wat er nu al is.

Het nieuwbouwproject Harderweide zou daar flink in voorzien. Van de in totaal duizend woningen die daar verrijzen, zouden er 150 gebouwd worden voor de sociale verhuur. Afgelopen week bleek dat de gemeente Harderwijk er niet uit komt met de projectontwikkelaar en woningcorporatie.

De 54 sociale huurwoningen in de eerste fase, komen er niet en het is nog maar de vraag of de geplande sociale huurwoningen in de latere bouwfases er wel komen.

In plaats van sociale huurbouw, wordt er straks gebouwd voor de vrije huursector. Het extra geld dat de gemeente daarvoor vangt (ze kan de grond duurder verkopen en dat levert haar 450.000 euro extra op), gaat naar een stimuleringspotje voor sociale huurbouw.

De PvdA Harderwijk vindt het onbegrijpelijk. De partij begrijpt niet waarom het college van burgemeester en wethouders de bouw niet gewoon afdwingt. “Hoe worden er in Harderwijk voldoende sociale huurwoningen gerealiseerd nu de twee grootste nieuwbouwprojecten daar niet in voorzien”, wil de fractie weten. Met een aantal gerichte vragen aan het college, hoopt de PvdA een antwoord te krijgen op de vraag, ‘hoe nu verder?’.

Zo wordt het college gevraagd naar de redenen voor het schrappen van die eerste 54 sociale huurwoningen. De PvdA wil weten op welke punten de projectontwikkelaars, woningcorporaties en gemeente het niet eens waren. Hoe de gemeente gaat voorkomen dat Harderweide het tweede grote nieuwbouwproject zonder sociale huurwoningen gaat worden en hoe het college die 450.000 euro als stimuleringsgeld in wil zetten.

“We zijn teleurgesteld en snappen het niet. We willen antwoorden”, aldus de PvdA. 

Harderwijkse Zaken

Adresgegevens

Brouwersbosweg 1
3849 NG Hierden

Telefoon

T. 06-53190013

Openingstijden

Ma 08.00 - 17.00 uur
Di 08.00 - 17.00 uur
Wo 08.00 - 17.00 uur
Do 08.00 - 17.00 uur
Vr 08.00 - 17.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info