Voorkomen is beter dan blussen

Een brand in een appartementencomplex kan leiden tot rampzalige gevolgen. De catastrofe onlangs in Londen staat nog helder op ieders netvlies. Hoewel de omstandigeden in Nederland niet te vergelijken zijn met die in Engeland waren er in ons land vorig jaar ook 41 dodelijke slachtoffers te betreuren. 

“Risico’s zijn nooit helemaal uit te sluiten,”

stelt André van Ark van BMA Vastgoedadviezen & Bouwmanagement. “Maar het is wel mogelijk om het risico op brand aanzienlijk te verkleinen. En om maatregelen te treffen waardoor de bewoners zo snel mogelijk het gebouw kunnen verlaten.”

BMA voert brandveiligheidsscans uit voor Verenigingen van Eigenaren. “Met als hoofddoel om branden te voorkomen. Wij nemen de VvE-bestuurders mee in hun gebouw en adviseren hen over de brandrisico’s van het complex. Daarbij spelen bouwkundige en installatietechnische aspecten een rol. Voldoen bijvoorbeeld de cv-ketels en de gas- en elektriciteitsleidingen nog aan de veiligheidseisen? Ook belangrijk is de voorlichting aan de bewoners. Weet iedereen hoe te handelen als er brand uitbreekt?”

“De brandveiligheid kan met niet al te dure maatregelen aanzienlijk verhoogd worden."

André van Ark weet dat een gebouw dat voldoet aan de voorschriften van het Bouwbesluit niet per definitie brandveilig is.“Een complex hoeft namelijk alleen te voldoen aan de eisen die geldig waren in de oprichtingsvergunning. Een gebouw dat bijvoorbeeld begin jaren zeventig gerealiseerd is, moet dus voldoen aan de eisen die destijds golden. Daarom is het niet verwonderlijk dat bij oudere gebouwen de problemen het grootst zijn. Maar ook dan geldt vaak dat er na een gedegen advies met niet al te dure maatregelen de veiligheid aanzienlijk verhoogd kan worden.”

De dienstverlening van BMA richt zich ook op ondernemers.

Arnold Posthumus van Beach Hotel Monopole aan de Harderwijkse boulevard is zeer tevreden over de brandveiligheidsscan die André van Ark voor zijn bedrijf uitvoerde. “Zijn professionele analyse kon ik uitstekend gebruiken als voorbereiding op de gesprekken met de brandweer. Naar aanleiding van zijn bevindingen hebben we een aantal kleine toepassingen doorgevoerd. De veiligheidsscan geeft ons bovenal het vertrouwen dat de risico’s minimaal zijn.”

BMA Vastgoedadviezen & Bouwmanagement is als onafhankelijk bureau gespecialiseerd in het ondersteunen van Verenigingen van Eigenaren, bedrijven en andere organisaties bij vastgoedonderhoud. André van Ark volgde aan Hogeschool Utrecht de opleiding Sertum gecertificeerd Onderhoudsdeskundige. Zijn expertise spreidt zich uit over het brede gebied van brandpreventie, onderhoud, energetische waarden tot en met inzicht in wet- en regelgeving. Hij is Certoplan gecertificeerd Brandpreventiedeskundige.

Bron: Bold Projecten

BMA Harderwijk

Adresgegevens

Galvanistraat 24
3846 AT Harderwijk

Telefoon

T. 0341-434535

Meer info