Voorkom verstopping van het riool

Al het water dat u wegspoelt uit keuken, toilet, bad en wastafel verdwijnt in het riool. Hoe gemakkelijk dat is, ontdekt u als de afvoer verstopt raakt. Dat voorkomt u door geen maandverband, luiers en rollen toiletpapier in uw riool te gooien. 

Ook vetten en oliën zijn funest! Na stolling blijft een vette koek aan de binnenkant van de riolering achter waarin zich vuil gaat ophopen. 

U kunt vetten en oliën na gebruik beter laten stollen en weggooien in de grijze container in bijvoorbeeld een leeg melkpak. Ook mag u dit gratis inleveren bij het chemodepot, Daltonstraat 23.
 
Waar zit de verstopping?
  • Zoek het ontstoppingsstuk of -putje op. Op www.ontstoppingsput.nl is van veel woningen informatie beschikbaar. Meestal is het ontstoppingsstuk of -putje bloot te leggen op de grens van uw tuin en de openbare weg. In enkele gevallen zit het ontstoppingsstuk in de buurt van de voordeur. Het laten opzoeken van dat putje is voor uw rekening. 
  • Stel vast of ontstoppingsputje en riool droog of nat zijn.
  • Is het ontstoppingsputje op de erfgrens droog/leeg, dan zit de verstopping op uw eigen terrein of in/onder uw eigen woning. U verhelpt het probleem zelf of neemt contact op met een loodgieter, eventuele kosten komen voor uw rekening.
Op gemeenteterrein? Bel Snel Herstel!
  • Staat het ontstoppingsputje vol, dan zit de verstopping op gemeenteterrein. U belt de gemeente via Snel Herstel die kosteloos de verstopping verhelpt. De gemeente biedt een 24-uur service en beschikt over de benodigde hulpmiddelen. Let op: Als u een verstopping op gemeenteterrein zelf op laat lossen, zijn de kosten voor uw rekening. Bel daarom altijd eerst Snel Herstel. Informatie: Snel Herstel, tel. 411 333 of via snelherstel@harderwijk.nl.