‘Voor mijn moeder is het te laat’

Door Petronella van het Goor - Anoek Hoeve hoopt aanstaande zaterdag een heleboel geld naar het Glazen Huis te brengen. Dit jaar zamelen de dj’s van 3FM geld in voor Stichting ALS. De moeder van Anoek heeft PSMA, een vorm van ALS. “Een iets minder heftig verloop, maar net zo mensonterend.”

Vriendinnen verrasten Anoek afgelopen maandag met een cheque van 450 euro voor het Glazen Huis

“Door het te delen op werk werd het duizend euro. Daarna werd de link gedeeld in groepsapps en op de socials en ineens zaten we op elfduizend euro.” Anoek hoopt dat bedrag nog hoger te krijgen. “Er moet meer onderzoek worden gedaan naar deze ziekte, want er zijn geen medicijnen voor. Er is niets aan te doen.”

Haar moeder kreeg de diagnose in maart zes jaar geleden. “Toen kreeg ze een levensverwachting van vijf tot zeven jaar.” Vooral het afgelopen jaar is haar moeder snel achteruit gegaan. “Ze kan niets meer zelf. Ze zit in een volledig automatische rolstoel en wij helpen haar bij alles. Gelukkig tast deze variant van ALS haar spraak niet aan, dus we kunnen nog communiceren.”

Dat haar moeder aan deze ziekte gaat overlijden, is duidelijk. Anoek weet niet hoe lang ze nog heeft, wel weet ze dat dit geld haar moeder niet meer gaat helpen. Het geld dat ze inzamelt, is voor mensen zoals haar moeder, die nog aan het begin staan. “Alleen door onderzoek naar behandelingen en medicijnen kunnen we deze ziekte de wereld uit helpen. Ik hoop daar aan bij te kunnen dragen door deze actie.”

Doneren kan via deze site: Geen tijd te verliezen | NPO 3FM

Paulet en Anouk Hoeve