Volop activiteit in botterloods Harderwijk

Het is een drukte van belang in de botterloods aan de Havendam in Harderwijk. Binnen klinkt het ambachtelijke geluid van een raspende zaag en worden planken gebrand en gebogen voor de boeg. 

Met grote klemmen worden ze op hun plaats bevestigd. Wandelaars en passanten lopen naar binnen en staan een poosje te kijken bij het werk.

Binnen worden inmiddels de contouren van een kleine botter zichtbaar, 'maar er is zeker nog een week of vier werk aan!'
Aan het woord is Marco Veenendaal, eigenaar van scheepswerf Nieuwboer in Spakenburg, maar nu aan het werk voor de Gemeente Harderwijk. In opdracht van de gemeente wordt een prachtige zitbank gemaakt met als kern een replica van de HK 10, weliswaar in verkleinde vorm, maar als model perfect gebouwd. Toch meet het scheepje nog zo'n 6,5 meter en zit er heel wat eikenhout in verwerkt.

Marco werkt er met z'n medewerkers al een aantal weken aan en ook in deze vakantieperiode gaat hij maar even door. Op 16 september, als het nieuwe station wordt geopend, moet de bank, met de botter als kern, geplaatst zijn.

botterbaas Marco Veenendaal met een medewerker geconcentreerd aan het werk
Foto: botterbaas Marco Veenendaal met een medewerker geconcentreerd aan het werk (fotograaf Theo Bakker)

Na jaren waarin het minder is gegaan is er nu weer redelijk werk in de botterbouw, waar Marco zich bezig houdt met reparatie, renovatie maar ook met nieuwbouw van botters en platbodems. Er wordt nu bijvoorbeeld gewerkt aan een botter voor een Belgisch museum, maar ook Nederlandse scheepseigenaren weten de weg naar Nieuwboer te vinden, een scheepswerf die al sinds 1583 in bedrijf is. Nieuwboer is de enige botterwerf die ons land Anno 2016 nog rijk is.

'Het is een geweldig ambacht', zegt Marco Veenendaal. We gebruiken tegenwoordig elektrische gereedschappen, maar verder is alles bij het oude gebleven. Het is geweldig dat dit oude ambacht nu in Harderwijk wordt beoefend en dat reizigers die de stad straks met de trein aandoen op het Stationsplein al een impressie krijgen van het visserijverleden van Harderwijk. Nu genieten vooral de voorbijgangers die er even binnenlopen, en natuurlijk ook de botterbouwer zelf, die zichtbaar plezier heeft in zijn werk. En het resultaat mag er zeker zijn!

Theo Bakker (Pressbaker)