Volkert van der Graaf hoeft niet terug de cel in

Volkert van der Graaf, de moordenaar van politicus Pim Fortuyn, hoeft niet terug de cel in. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam zojuist besloten.

Van der Graaf kreeg voor de moord op Fortuyn achttien jaar gevangenisstraf opgelegd. In mei 2014 kwam hij voorwaardelijk vrij. Hij moet zich nog wel aan een aantal voorwaarden houden. Zo moet hij zich wekelijks bij de reclassering melden. 

Het Openbaar Ministerie vindt dat Van der Graaf de cel weer in moet omdat hij zich niet aan zijn voorwaarden houdt.

Van der Graaf stelde zich volgens het OM bij de bezoeken aan de reclassering 'ontoereikend en niet-constructief' op.

De moordenaar van Fortuyn zou alleen langskomen en zeggen: "Ik meld mij. Tot ziens." De reclassering gaf daarom eind vorig jaar aan dat er onvoldoende zicht was op 'de persoon, de leefgebieden en het gevaar op herhaling'. Het OM noemt dat een 'zeer ernstige overtreding'. 

Van der Graaf is sinds 2014 vrij. Hij moet zich nog aan deze voorwaarden houden: 

  • Van der Graaf moet zich wekelijks melden bij de reclassering. 
  • Van der Graaf mag geen contact opnemen met de nabestaanden van Fortuyn. 
  • Hij mag geen interviews geven of ander contact hebben met de media zolang de reclassering dat nodig vindt. 

Van der Graaf kwam tijdens de behandeling van zijn zaak twee weken geleden ook aan het woord.

Hij zei dat hij geen vertrouwen heeft in zijn contacten met de reclassering. "De enige hulp die ik van Reclassering Nederland heb gekregen, is hulp van de wal in de sloot", vertelde Van der Graaf. "Het contact met reclassering en het Openbaar Ministerie ervaar ik als buitengewoon onveilig."

Willem Jebbink, de advocaat van Van der Graaf, zei dat er helemaal geen sprake was van overtreding van de voorwaarden. "Van der Graaf is zich niet anders gaan opstellen, hij hield zich aan alle voorwaarden." 

Bron: RTLNIEUWS