Voedselbank Harderwijk verwacht toename van cliënten door coronacrisis

Handschoentjes worden aangetrokken, karren worden heen een weer gereden en tomaten worden geteld. Onder gezellige gesprekken wordt hard gewerkt door jong en oud. Het is een drukte van belang bij de voedselbank van Harderwijk.

“Vandaag is het nog rustig”, vindt Antoinette Walenberg, algemeen coördinator van de Voedselbank Harderwijk, Putten en Ermelo. In de toekomst verwacht ze dat meer mensen de voedselbank nodig gaan hebben vanwege toenemende werkloosheid door het coronavirus.

Producten verzamelen Iedere week heeft de voedselbank zo’n 6000 producten nodig. Hiermee kunnen een kleine 200 voedselpakketten gevuld worden. Producten worden ingezameld bij onder andere kerken en scholen. Supermarkten doneren overschotten.

De artikelen worden onder andere opgehaald op de locaties door Paul Combee, coördinator logistiek en vervoer. “Ik begon 5 jaar geleden met het werk als vrijwilliger, nog voor mijn pensioen”, vertelt hij, terwijl hij bananen over de kratten verdeelt. Al vanaf half acht ’s ochtends beginnen de auto’s te rijden om de producten op te halen. De kratten worden allemaal gevuld in Harderwijk. Vervolgens worden de kratten naar Ermelo en Putten gebracht, zodat ze daar ook uitgedeeld kunnen worden. Er wordt gebruik gemaakt van drie verschillende kleuren kratten. Blauw is voor een gezin van 5 of meer personen, groen voor 3 tot 5 en oranje voor 1 tot 3. “Zijn deze kratten al klaar?” vraagt Walenberg tussendoor aan Combee.

Coronavirus
Door het coronavirus is het voor de voedselbank moeilijker om aan de nodige producten te komen dan normaal. “Winkels houden minder producten over. Mensen werken thuis en kinderen gaan niet naar school. Daarom moeten mensen meer kopen”, aldus Walenberg. Kerken hebben wel nog steeds verzamellocaties waar producten ingeleverd kunnen worden. In de toekomst verwacht Walenberg een toename van het aantal mensen dat de voedselbank nodig gaat hebben. “We merken dat er een kleine stijging is van 2 à 3 gezinnen, maar met een toenemende werkloosheid door het coronavirus zal de vraag stijgen”, legt Walenberg uit.

Sinds de uitbraak van het coronavirus krijgt de voedselbank ook extra hulp. Bijvoorbeeld van Jolieke. Zij studeert integrale veiligheidskunde in Den Bosch, maar houdt nu meer tijd over dan normaal. Aangezien ze in Harderwijk woont, besloot zich nuttig te maken op deze manier. Haar hulp is hard nodig. “Mensen met een leeftijd boven de 75 mogen niet meer komen helpen. Dat zijn ongeveer 6 tot 8 mensen”, vertelt Jolieke, terwijl ze walnoten weegt en in zakjes verpakt. Om de voedselbank te helpen zijn er ook veel acties op touw gezet door particulieren en bedrijven. Zo krijgt de voedselbank in Harderwijk overig vers fruit van het Harderwijkse ziekenhuis ‘St Jansdal’. Bewoners van de Meerkoetmeen (een straat in Harderwijk) hebben ook een plan bedacht om te helpen. Bewoners zetten een flyer voor het raam. Zo laten ze weten dat er bij hen producten voor de voedselbank opgehaald kunnen worden. Er zijn nog veel meer acties als deze. De komende tijd zal het ook hard nodig blijven.