Virtueel hardlopen naar Moskou en Marrakesh

Omdat de loopgroepen van atletiekvereniging Athlos elkaar niet meer in groepsverband kunnen zien, hebben de trainers een andere manier gevonden om het ‘teamgevoel’ volop te ervaren in de vorm van een challenge. Zo hebben de twee loopgroepen van de trainers Gerrit Keus en Gert Reijerse, elk bestaande uit 25 lopers, vier weken de tijd om gezamenlijk van Harderwijk naar een verre bestemming te lopen. Maar dan virtueel.

Er zit niveauverschil tussen beide loopgroepen. Loopgroep 2/3 rent naar Marrakesh Marokko, drieduizend kilometer. Loopgroep 4 heeft als eindbestemming Moskou Rusland, tweeduizend kilometer.

De lopers sturen foto’s met de bijgehouden kilometers van hun individuele rondjes naar de trainer, die telt ze bij elkaar op. Met nog twee weken te gaan, zijn de groepen ook ongeveer halverwege de bestemming. “Al moet loopgroep 2/3 er vandaag nog hard aan trekken, willen ze precies halverwege uitkomen”, aldus Keus.

Naar het idee van een andere trainer van Athlos kwam Keus op het idee om deze challenge in gang te gaan zetten.  “Het hardlopen in groepsverband is belangrijk voor de motivering en de groepsbinding. Als het groepsverband weg valt, is het vaak ‘lastig’ om in je eentje door te zetten. Toen kwam ik op het idee om met alle individuele kilometers wat gezamenlijks te doen, namelijk alle gelopen kilometers optellen en daar een challenge aan verbinden.”

Een challenge heeft wat concurrentie nodig. “De ene groep rent wat harder en verder dan de andere groep”, aldus Keus. Hij besloot de groepen tegen elkaar te laten rennen. De ene groep moest in vier weken de afstand Harderwijk – Marrakesh (3000 kilometer) afleggen. De andere groep moest zogenaamd richting Moskou (2000 kilometer vanaf Harderwijk). Keus geeft elke week een tussenstand en geeft de ‘kilometervreter’ van de week een virtueel applaus. “En het grappige is dat er nu meer en regelmatiger gelopen wordt dan voor Corona. We ervaren volop de groepsbinding, zonder dat er in groepsverband wordt gelopen.”

Vanavond dus het eerste echte ijkpunt. Halverwege. Of de groepen dat gaan redden? “Voor Moskou liggen ze op schema. Marrakesh moet nog wel wat kilometers maken”, aldus Keus.