Vier jeugdleden van Scouting Ragay-Redoz helpen mee aan de Nationale Herdenking op de Dam

Bente, Lotte, Mireille en Patrick zijn vier jeugdleden van Scouting Ragay-Redoz. Ze zijn trots dat ze op 4 mei mogen meewerken aan de Nationale Herdenking op de Dam. 

Samen met 84 andere scouts en zeekadetten vervullen ze belangrijke taken, zoals het aanreiken van herdenkingskransen, het begeleiden van genodigden, het hijsen van vlaggen rond het monument, het bewaren van bloemstukken en het aanreiken van bloemen voor het defilé

De taken van Patrick, Mireille en Bente bestaan uit het begeleiden van genodigden bij de plechtigheid in De Nieuwe Kerk voorafgaand aan de twee minuten stilte. Onder deze genodigden zijn ook mensen die slecht ter been zijn. Zij zorgen ervoor dat zij in een rolstoel kunnen plaatsnemen en begeleiden hen van De Nieuwe Kerk naar het Nationaal Monument.

Lotte en Mireille zijn verantwoordelijk voor het in bewaring nemen van bloemstukken. Genodigden die tijdens de plechtigheid in De Nieuwe Kerk een bloemstuk bij het monument willen leggen, kunnen dat bij hen achterlaten. Na afloop zorgen ze ervoor dat deze op het juiste moment worden uitgereikt.

Ter voorbereiding op hun taken hebben ze eind maart een voorbereidingsweekend gehad en op 5 april een informatiedag bijgewoond. Door die voorbereiding beseffen ze des te meer hoe belangrijk het is om te herdenken. Het voelt bijzonder om op deze manier een bijdrage te mogen leveren aan zo’n betekenisvolle dag.

Bente: "Ik vind het belangrijk om te herdenken dat wij kunnen leven in vrede. Dat is geen vanzelfsprekendheid. Ik ben trots op de taak die ik mag uitvoeren. Als rolstoelbegeleider help ik mensen die minder goed ter been zijn en zorg ik ervoor dat zij alle onderdelen van de Nationale Herdenking kunnen bijwonen."

Lotte: "Het is een unieke ervaringen en zeer bijzonder om te mogen helpen bij de Nationale Herdenking. Hierdoor heb ik nog meer geleerd over onze geschiedenis en kan ik op deze manier mijn respect tonen aan diegene die vechten voor vrijheid en zo kan bijdragen aan het doorgeven hiervan."

Mireille: "Het is bijzonder om hieraan mee te doen — je maakt dit maar één keer mee, en het voelt speciaal om deel uit te maken van zo'n betekenisvolle herdenking die door zoveel mensen wordt gezien en beleefd."

Patrick: "Het is bijzonder om op 4 mei actief te zijn omdat ik zo mijn respect kan tonen voor de mensen die hun leven hebben gegeven. Ook is het heel bijzonder omdat niet iedereen deze kans krijgt."

Ieder jaar zijn op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei 74 scouts en 14 zeekadetten in de leeftijd van 13 tot en met 17 jaar actief bij de Nationale Herdenking op de Dam. Bij de Nationale Kinderherdenking in Madurodam zijn sinds 2018 bevers (5 tot 7 jaar) en welpen (7 tot 10 jaar) van Scouting Regio Den Haag betrokken. In het eerste jaar waren er 100 welpen aanwezig, in 2024 zijn dat er inmiddels 600. Scouts en zeekadetten hebben een bijzondere band met de Nationale Herdenking. Op 2 april 1941 werden de toenmalige scoutingorganisaties verboden door de Duitsers. Veel groepen gingen illegaal door, en talloze scouts sloten zich aan bij het verzet. Velen van hen hebben de oorlog niet overleefd. Ook de zeevaart speelde een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog: zowel de marine als de koopvaardij werden ingezet bij oorlogshandelingen. Het Zeekadetkorps Nederland is pas na de oorlog opgericht, maar voelt zich verbonden met de zeevarenden van toen.

Scouting Ragay Redoz