​Vernieling en brandstichting in Harderwijkse Catharinakerk

Door Harry Schipper – Vermoedelijk jeugdige onverlaten hebben afgelopen zondagmiddag vernielingen aangericht in de rooms-katholieke Catharinakerk aan de Van Maerlantlaan.

Een kaarsenstandaard bij het heilige Mariabeeld – de Madonna van Berne - was stukgemaakt en er was ook geprobeerd brand te stichten.

Een Armeense familie die de vrij toegankelijke kerk bezocht, ontdekte in de kerkzaal flinke rookontwikkeling nabij het Mariabeeld. Ze belden aan bij Carmen Strous, die in één van de twee appartementen boven de pastorie woont en zorgdraagt voor het openen en sluiten van het kerkgebouw.

Strous klinkt verontwaardigt als ze vertelt wat ze aantrof in de kerkzaal. “Toen ik naar beneden kwam omdat de familie maar bleef aanbellen bij ons, raakte ik wel even in lichte paniek door de rooklucht die er hing. De Armeense familie wilde een kaarsje aansteken bij het Mariabeeld en ontdekte de brandstichting en vernieling van de kaarsenstandaard. De vandalen hebben een plastic lekbakje, dat bij de desinfectiezuil stond, in brand gestoken. Gelukkig is er geen brand uitgebroken, maar daarmee waren ze goed op weg”.

De 26-jarige Harderwijkse woont sinds 2,5 jaar boven de pastorie, maar had dit nog niet eerder bij de hand. Ze vermoedt dat de jeugd, die met grote regelmaat rondhangt op het pleintje voor de ingang, ermee te maken heeft. “Niks kan en niks mag meer, dus de jeugd verveelt zich natuurlijk. Maar fikkie steken in de kerk is natuurlijk belachelijk, zoiets doe je toch niet?”

Ze is blij dat er behalve de kaarsenstandaard verder niets is vernield. “En gelukkig hebben ze ook het bijzondere Mariabeeld met rust gelaten, al is het extra vervelend dat de vernielingen juist daar hebben plaatsgevonden. Het is voor veel bezoekers van de kerk namelijk een hele belangrijke plek”.


(Foto: Carmen Strous)