Verkeerscontrole bij de spoorwegovergang Hoofdweg in Harderwijk

Handhavers van ProRail en gemeente Harderwijk hebben gezamenlijk een verkeerscontrole uitgevoerd bij de spoorwegovergang Hoofdweg in Harderwijk. De actie was gericht op afleiding en gevaarlijk weggedrag nabij het spoor.

Het afgelopen jaar vonden er 95 (bijna) aanrijdingen plaats op het spoor waarvan twee met dodelijke afloop

Bij overwegen zien ze veel afgeleide weggebruikers met oordopjes in en een telefoon in hun hand. Het komt geregeld voor dat deze weggebruikers daardoor geen oog hebben voor het rode knipperlicht en dalende spoorbomen bij een overweg.

De handhavers van ProRail hebben bij de controle 4 weggebruikers bekeurd voor het negeren van het rode overweglicht. Daarnaast is een automobiliste bekeurd voor het stilstaan op een overweg in een file. Levensgevaarlijk!

De handhavers van de gemeente Harderwijk hebben 11 fietsers beboet voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden. In Harderwijk draaien de handhavers een pilot, waarbij gehandhaafd kan worden op een aantal verkeersovertredingen, zoals het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden.

Het @openbaarministerie hanteert forse boetebedragen voor deze verkeersovertredingen.

Zo ben kan het boetebedrag voor vasthouden van een mobiele telefoon oplopen tot €350,-. Een bekeuringen voor het doorrijden bij een rood overweglicht of stilstaan op een spoorwegovergang kan oplopen tot €280,-.

Bron Handhaving Harderwijk