Verjonging bos prioriteit in bosbeheer Harderwijk

Het Harderwijker bos bestaat uit relatief veel oude bomen. Om ervoor te zorgen dat er over 20 jaar nog steeds voldoende bomen zijn en er een gevarieerd  bos is, is het nodig om nu te starten met nieuwe aanplant. 

Verjonging van het bos is een centraal thema in het Beheerplan Bossen Harderwijk 2016 - 2028. De extra investering in de toekomst van het bos bedraagt circa € 21.000 per jaar.

Het Beheerplan voor de ongeveer 641 hectare FSC gecertificeerd bos in Harderwijk, wordt door het college van Burgemeester en wethouders ter vaststelling voorgesteld aan de raad. In het plan wordt omschreven welke beheermaatregelen er nodig zijn om het bos voor de langere termijn gezond te houden.

Uitgangspunt voor de te nemen maatregelen is het streven van de gemeente naar een stabiel bos waarin functies als natuur, recreatie en houtproductie op een maatschappelijk verantwoorde wijze tot hun recht komen en voor toekomstige generaties geborgd zijn. Het college wil ook daarom de basisscholen betrekken bij het planten van nieuwe bomen. En vindt het tevens belangrijk om te werken aan de toegankelijkheid van het bos voor iedereen door bijvoorbeeld het aanleggen van een speciale weg voor mindervaliden.

In het beheerplan worden per gebied, zuid, noord en centraal,  beheeraccenten (natuur, recreatie of houtproductie) aangegeven.  Naast de noodzakelijke verjonging zijn de toegenomen recreatieve druk en de klimaatverandering belangrijke uitdagingen in het bosbeheer. Dit zorgt voor hogere beheerkosten. Maar daar staat de opbrengst uit het beheer van de bossen tegenover.