Verdachte (20) snelkraak na achtervolging aangehouden op de N302 in Harderwijk

Een 20-jarige man uit Den Haag is vrijdagochtend in Harderwijk na een achtervolging aangehouden op verdenking van het plegen van een snelkraak in Dedemsvaart in de nacht van donderdag op vrijdag 23 oktober.

Aan het eind van de achtervolging botste de man eerst achterop een lijnbus en even later ontstond een aanrijding met een andere personenauto. Er is niemand gewond geraakt.

De snelkraak vond even na 04.00 uur plaats aan de Markt in Dedemsvaart. Bij een supermarkt is een raam vernield, waarna een grote hoeveelheid rookwaren gestolen is. De politie was na het inbraakalarm snel ter plaatse, maar trof niemand meer aan. Dankzij beveiligingsbeelden is er wel een kenteken geregistreerd van het voertuig waar de dader of daders in reden.

Kenteken gespot

Even na 10.00 uur kwam er op de meldkamer van de politie informatie binnen dat het desbetreffende kenteken ter hoogte van Zwolle gesignaleerd was. Ter hoogte van Nunspeet kreeg de politie de auto in het vizier en ontstond een achtervolging. De bestuurder negeerde het stopteken van de politie en ging er direct op zeer hoge snelheid vandoor, ook via de vluchtstrook. Ter hoogte van Harderwijk nam de bestuurder de afrit Lelystad en reed op hoge snelheid verder op de N302. De bestuurder vertoonde behoorlijk gevaarlijk rijgedrag om de politie voor te blijven. Een motoragent bleef de man op veilige afstand achtervolgen. De bestuurder sloeg af de Newtonweg op en reed richting Hierden. Ter hoogte van industrieterrein Lorentz draaide de man weer om en reed hij weer terug richting Harderwijk.

Botsingen

Terwijl de man terugreed richting snelweg, kwam hij op enig moment knel te zitten tussen een lijnbus en de politie die van achteren naderde. De man wist toch weg te komen, maar botste wel eerst tegen de achterzijde van de bus aan. Een paar honderd meter verderop -vlakbij de oprit naar de A28 richting Amersfoort- strandde de bestuurder alsnog nadat hij op rode verkeerslichten stuitte waar andere auto’s voor stonden te wachten. De 20-jarige probeerde nog met zijn auto tussen wachtende auto’s door te wurmen, maar botste hierbij tegen de zijkant van een andere auto aan en verloor bij deze botsing een wiel. Hiermee eindigde de achtervolging en kon de man om 10.24 uur aangehouden worden door de politie.

In de betrokken voertuigen is niemand gewond geraakt. Wel zijn de mensen die in de auto zaten waar de man tegenaan botste enorm geschrokken. In deze auto zaten ook twee kinderen.

De man uit Den Haag is ingesloten voor nader verhoor en onderzoek. Zijn rijbewijs is ingevorderd