Veranderen mijn maandlasten door Rutte III?

Hypotheekrenteaftrek, eigenwoningforfait, inkomstenbelasting… Sinds de presentatie van het nieuwe regeerakkoord krijgen we op onze vestiging veel vragen van huizenbezitters over de gevolgen van het regeerakkoord.

Hoe de maatregelen van het nieuwe kabinet voor jou uitpakken, hangt af van de hoogte van je hypotheek, hypotheekrente, inkomen en woningwaarde

Best ingewikkeld dus om erachter te komen of en hoe je maandlasten de komende tijd zullen veranderen. Alles bij elkaar moeten huizenbezitters met het maatregelenpakket ongeveer quitte draaien, zegt Den Haag. Maar per persoon kan de uitkomst onderaan de streep voordelig of nadelig zijn. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen? 

De hypotheekrenteaftrek wordt versneld afgebouwd

Een hypotheek is een lening waarover je rente betaalt. Deze hypotheekrente is voor een deel aftrekbaar van je inkomstenbelasting. Om de huizenmarkt te stabiliseren, wordt sinds 2014 de hypotheekrenteaftrek elk jaar met 0,5 procentpunt afgebouwd. De maximale aftrek is nu al gedaald van 52% naar 50%. Die daling wordt vanaf 2020 versneld doorgezet (in vier jaarlijkse stappen van 3%, tot het laagste belastingtarief van 37%). Op dit moment heeft deze maatregel alleen een nadelig effect voor de hogere inkomens (belastingschijf 52%). op den duur gaan ook middeninkomens de gevolgen van deze maatregel voelen. 

Het eigenwoningforfait gaat omlaag

Als je een huis bezit, heb je een fiscale bijtelling bij je inkomen (een percentage van de waarde van je huis). Die bijtelling daalt een klein beetje: van 0,75 naar 0,6% van de WOZ-waarde. Dat verzacht in veel gevallen het leed van minder hypotheekrenteaftrek. Maar als je je hypotheek al (grotendeels) hebt afgelost, valt er een belastingvoordeel weg. De afgelopen jaren hoefde je als huiseigenaar zonder schuld namelijk geen eigenwoningforfait bij je inkomen op te tellen. Dat moet straks weer wél. 

De inkomstenbelasting gaat met honderden euro’s omlaag

Net als de verlaging van het eigenwoningforfait is de lagere inkomstenbelasting onder meer bedoeld om de lastenverhoging te compenseren die de hypotheekrenteaftrek met zich meebrengt. 

Wil je een huis kopen en ben je benieuwd wat het regeerakkoord voor jouw situatie betekent?

Maak een afspraak en kom langs! We zetten graag alles voor je op een rijtje. We geven een eerlijk en duidelijk advies over jouw financiële mogelijkheden, zodat jij zorgeloos kan blijven/gaan genieten van je huis.
 
Meer weten? Of een afspraak maken? Bel 0341-422724 tijdens kantooruren of klik hier

De Hypotheker Harderwijk

De Hypotheker Harderwijk

Adresgegevens

Luttekepoortstraat 136
3841 AX Harderwijk

Telefoon

T. 0341-422724

Openingstijden

Ma 9.00 - 21.00 uur
Di 9.00 - 21.00 uur
Wo 9.00 - 21.00 uur
Do 9.00 - 21.00 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info