Veluwade Festival zet ingezette koers voort: ‘Een leuke mix en een open karakter’

Door Marco Jansen - De Veluwade, het jaarlijkse vierdaagse feest bij voetbalvereniging Hierden staat op het punt van beginnen. De tent is vrijdag opgezet en maandagochtend begint de opbouw van het terrein. Ook dit jaar is er op 16, 17, 18 en 19 augustus een gevarieerd muziekprogramma met activiteiten zoals het Veluwade MPeople Voetbaltoernooi, het bedrijventoernooi, het darttoernooi en de kidsmiddag. 

Alice Haklander, Erik Jan Kleermaker en Annet Haverkamp van de organisatie blikken vooruit op het 43ste Veluwade Festival, zoals het evenement sinds de zomer van vorig jaar heet

Veluwade 2023 Hierden
(Foto Marco Jansen - vlnr. Erik Jan Kleermaker, Alice Haklander en Annet Haverkamp)
 
Nieuw, modern jasje
Alice Haklander, bestuurslid horeca, activiteiten en projecten bij vv Hierden kijkt terug op een geslaagde editie van vorig jaar, toen een flinke koerswijziging is ingezet. Na twee zomers zonder Veluwade door corona was in 2022 het allereerste Veluwade Festival. De Veluwade is in een nieuw jasje gestoken. Naast een nieuw logo en een ondertitel was de opzet anders. “Het is enorm goed bevallen, we kregen er positieve reacties op en ook onze vrijwilligers waren super enthousiast. De tent was meer open, doordat zijwanden ontbreken en door een doorzichtig glazen dak. De sfeervolle verlichting geeft meer kleur in de tent, waardoor de ambiance heel anders is. Het open karakter past ook meer in deze tijd.”

“De artiesten zijn hier ook op uitgezocht en de toegangsprijzen zijn hierdoor bijna gehalveerd. Ook is ervoor gekozen om het voetbaltoernooi uit te bouwen. Vorig jaar waren er zes teams, dit jaar zijn dat er voor het eerst tien. Ook het darten sloeg vorig jaar enorm aan”, vult Erik Jan Kleermaker aan.

De catering was in eigen beheer. Alice: “Ron van Plateringen is kok en met een man met horeca-ervaring in de commissie durfden we dat ook te doen. Hij heeft de Veluwadeburger geïntroduceerd.”

In plaats van twee kleinere tenten staat er nu één grote, met dezelfde capaciteit. Die is 1.500 bezoekers per avond, in het verleden was dit 2.500. Vorig jaar was het op vrijdag en zaterdag vol, op woensdag en donderdag waren er 1.000 tot 1.100 bezoekers.
 
Muziek
Annet Haverkamp heeft de artiesten geboekt en is aanspreekpunt voor de vrijwilligers. Zij heeft de hotelschool gevolgd en houdt van organiseren en plannen. Met het vastleggen van artiesten kun je niet snel genoeg beginnen, omdat de aanvragen voor de zomermaanden hard gaan, weet ze. “We zijn vorig jaar al begonnen en hebben Jannes geboekt. Die wilden we heel graag hebben en daar was ook vraag naar uit het publiek. We kijken naar waar goed op gereageerd wordt, wat leuk is en wat nu de trends zijn. Belangrijk is ook dat in Hierden past. Het Nederlandstalige doet het hier altijd goed in combinatie met de dj’s. Die mix is heel leuk.”

Annet (25) is goed op de hoogte van de jongere artiesten. “Wesley Klein is de laatste jaren opgekomen en zingt op zaterdag, evenals Jannes. Jeffrey Heesen komt op woensdag en heeft een aantal nieuwe nummers en datzelfde geldt voor Brace, die op donderdag komt. Ook hebben ze samen een nummer opgenomen. Ze staan in de toplijsten en worden veel gedraaid op de radio. De meeste mensen zullen hun muziek kennen of herkennen. Op woensdag mixen we dit met de lokale dj Appie uit Hierden, op donderdag speelt de coverband The Night Flight, op vrijdag is Q Music The Party met zanger Marco Kraats en op zaterdag speelt er weer een coverband: de Zingende Barmannen. Er is zo een mooie mix voor ieder wat wils, want onze bezoekers zijn van alle leeftijden: van 14 tot in de 70 komen ze op de Veluwade af.” De muziek begint afhankelijk van de avond om 19.00, 19.30 of 20.00 uur en duurt tot 23.30 uur.
 
Voetbal
Het Veluwade MPeople Voetbaltoernooi is dit jaar uitgebreid van zes naar tien teams. In februari is Erik Jan Kleermaker al begonnen met het aanschrijven. Resultaat is dat Hierden, Zwart-Wit’63, EFC’58, Zeewolde, FC Horst, Unicum, vv Dieren, NSC Nijkerk, Veensche Boys en vv Hattem naar Sportpark Mheenzicht komen. “De meeste eerste- en tweedeklassers zijn tijdens de Veluwade in de voorbereiding. Je moet er dus op tijd bij zijn om te regelen dat het in hun voorbereiding past, zeker nu de Veluwade later in augustus is. De hoger spelende teams gaan dan al richting de competitie dus die kunnen we niet meer vragen. Wel proberen we het lokaal te houden. Dieren was in januari hier op trainingskamp en dat was hen zo goed bevallen, dat we hun ook uitnodigen. Maar zij zullen behalve hun entourage weinig publiek meenemen, zoals FC Horst wel zal doen.”

Wedstrijden beginnen op woensdag om 19.00 uur en op zaterdag 16.30 uur en duren 2x 45 minuten. Scheidsrechters fluiten voor de bond en komen veelal uit de regio. De puntentelling is gelijk aan vorig jaar: drie punten voor een overwinning, een punt voor een gelijkspel, een half punt aftrek voor een gele kaart en een punt aftrek voor een rode kaart. Bij een gelijke stand in de eindrangschikking is een doelpunt voor een half punt extra en een tegendoelpunt een half punt in mindering. “We willen fair play dus wegen de kaarten zwaarder.” De derde prijs is 150 euro, de tweede prijs 300 euro en de eerste prijs 500 euro en een mystery prijs van de hoofdsponsor.

Op zaterdagmiddag is vanaf 13.00 uur het damesvoetbaltoernooi met acht teams en op vrijdagavond is vanaf 18.00 uur het bedrijventoernooi met 24 teams. Het team van Theo Schuurmans, TSC Investors BV, gaat geld inzamelen voor de actie Stop ALS.
 
Gekoppeld aan het voetbal op zaterdag is er van 15.00-18.00 uur een gratis toegankelijke kindermiddag met spelletjes en goodybag en een dj voor de kids.
 
Darttoernooi
Op zaterdagmiddag is er om 14.00 uur een darttoernooi in de kantine. Dit wordt georganiseerd door Martijn Kleermaker, de broer van Erik Jan. De profdarter gaat zelf ook gooien. “We hebben tot nu toe 37 koppels en er is plaats voor 40 koppels. Vorig jaar was er voor het eerst darten op het Veluwade Festival en dat is enorm goed bevallen. De inschrijving was toen binnen no-time vol. Je betaalt als koppel 15 euro voor de inschrijving en er is een gegarandeerde prijzenpot van 1.000 euro, mede mogelijk door sponsors.”
 
Meer informatie over het programma en de activiteiten: www.veluwade.nl

MPeople

Adresgegevens

Daltonstraat 42
3846 BX Harderwijk

Telefoon

T. 085-4853510

Meer info