Veiligheidsschoenen

Halverwege mei stond er een artikel in de Stentor: Man komt na bedrijfsongeval in Uddel met de schrik vrij, dankzij stalen schoenneus. Prachtig nieuws natuurlijk, want het bewijst eens te meer dat veiligheidsschoeisel niet zonder reden gedragen wordt! Toch is de aankoop van een veiligheidsschoen iets waar vaak onvoldoende aandacht aan besteedt word.

Bij de aanschaf van een goede veiligheidsschoen komt namelijk meer kijken dan de meeste mensen denken.

Elke voet is namelijk anders en heeft weer andere eisen in een schoen. Omdat hier niet altijd even veel aandacht aan geschonken wordt komen er nog veel voet(gerelateerde) klachten voor op de werkvloer. Omdat veel werknemers er maar vanuit gaan dat een werkschoen per definitie oncomfortabel is, spreken zij hun klachten niet uit en blijven ze ermee doorwerken. Hierdoor neemt de productiviteit af en is er een grotere kans op (langdurig) verzuim. Het is zelfs zo dat meer dan 8% van alle verzuim gerelateerd is aan voetklachten.
 
Daarnaast blijft de normering van de schoen iets waar mensen vaak advies in nodig hebben. Veelal wordt er bij ons gevraagd naar een S3 veiligheidsschoen, aangezien dit de bekendste normering is. Dit is een schoen met een neus en bodemplaat van staal/composiet, die tevens waterdicht is. Dit is een belangrijke eis voor bijvoorbeeld mensen in de bouw, waar men in spijkers kan stappen en men zowel binnen als buiten werkt. Maar voor een orderpicker in een magazijn is de bodemplaat helemaal niet van belang (dit scheelt weer in gewicht) en hoeft de schoen ook niet waterdicht te zijn (waardoor de schoen ook beter ventileert = minder last van zweetvoeten). Een schoen met S1P certificering zou daarom een betere optie zijn. 

Een laatste punt van aandacht is het plaatsen van zooltjes in de schoenen. Sinds 2011 is de norm EN-ISO 20345 namelijk gewijzigd.

Deze norm bepaalt dat de aansprakelijkheid van producent en leverancier vervalt, zodra de drager gebruik maakt van eigen inlegzolen, met alle risico’s voor de werkgever en de werknemer. Dit geldt ook als de schoen zelf gecertificeerd is en de inlegzool voorgeschreven is door een podotherapeut. Het gaat namelijk om de combinatie van beiden die gecertificeerd moet zijn.
 
Zoals u kunt zien kunnen we er hele boeken over schrijven, maar het komt er op neer dat een goed advies van essentieel belang is. Laat u daarom goed inlichten bij de aanschaf van uw veiligheidsschoen en probeer altijd verschillende modellen om te ontdekken welke schoen het beste bij uw voet past!

Klaassen Bedrijfstextiel

Adresgegevens

Nobelstraat 21
3846 CE Harderwijk

Telefoon

T. 0341-421234

Openingstijden

Ma 8.00 - 12.30 - 13.00 - 17.00 uur
Di 8.00 - 12.30 - 13.00 - 17.00 uur
Wo 8.00 - 12.30 - 13.00 - 17.00 uur
Do 8.00 - 12.30 - 13.00 - 17.00 uur
Vr 8.00 - 12.30 - 13.00 - 16.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info