Veel eensgezindheid in het Groot Harderwijkse Verkiezingsdebat

Door Harry Schipper – Het was tevoren al verwacht, maar tijdens het Groot Harderwijkse Verkiezingsdebat 2022 in de grote zaal van Kok Experience bleken de lijsttrekkers van de politieke partijen het meer eens dan oneens met elkaar.

Wel zaten de lokale politieke kopstukken op belangrijke thema’s als het afvalbeleid en woningbouw tijdens ‘het feest der democratie’ niet helemaal op dezelfde lijn en liepen ook de meningen uiteen over een flinke verhoging van de OZB om Harderwijk tijdig (uiterlijk in 2045) energieneutraal te krijgen.

Debatleider Joost Hoebink schotelde voor het oog van vijf camera’s, waarmee het debat live kon worden gevolgd op onder andere HK13TV en zelfs Omroep Gelderland, Harderwijkse Zaken en YouTube, met ogenschijnlijk speels gemak en op hoge snelheid de partijkopstukken stellingen voor. Dat in Harderwijk de OZB onmiddellijk met vijftien procent omhoog moet om te bereiken dat Harderwijk in het jaar 2045 helemaal energieneutraal is, vonden de meesten wel ver gaan. Alleen Wietske Hollanders van GroenLinks durfde het daarmee eens te zijn. “We moeten alle zeilen bijzetten”, vond ze. “Gelukkig hebben alle partijen nu duurzaamheid in hun partijprogramma’s staan, maar GroenLinks ijvert daar al dertig jaar voor. Alle seinen staan op rood. We moeten er nú echt werk van maken, zelfs als daarvoor een verhoging van de OZB voor nodig is”, sprak ze moedig.

“Met een verhoging van de OZB leg je de rekening neer bij de huiseigenaren”, bracht VVD-lijsttrekker Menno Doppenberg daar tegenin. Hij zei niet te geloven in het oplossen van problemen ‘door een grote zak geld op tafel te gooien’. “Er moeten plannen komen”.

“Wij geloven niet in klimaatregelen. En klimaatneutraal bestaat niet. Daar worden we allemaal mee gek gemaakt”, vond lijsttrekker Peter Looman van de enige nieuwe partij ‘Heel Harderwijk’ die aan de lokale raadsverkiezing meedoet. Om even later eraan te poneren dat ‘de pandemie’ helemaal niet bestaat. Het daaropvolgende luide boe-geroep in de zaal kon Looman niet op andere gedachten brengen.

PvdA-lijsttrekker Wilco Bos vond dat Harderwijk ‘een behoorlijk hoog voorzieningenniveau’ heeft. “Maar de OZB is hier wel heel laag”. Bos kon zich daarom een verhoging ervan wel indenken. Wilco Mazier, die bovenaan de CDA-kieslijst prijkt, vond dat het allemaal ‘veel slimmer’ kon. Hij deed de oplossing aan de hand om als gemeente met Liander samen bij rioleringswerkzaamheden gelijktijdig  nieuwe elektraleidingen aan te leggen.

Tijdens het debat over de stelling ‘de gemeente heeft ons opgezadeld met een oneerlijk afvalbeleid’ herhaalden de lijsttrekkers hun eerder gemaakte opvattingen. “Er klopt gewoon geen barst van”, vond lijstaanvoerder Henk Vermeer van Harderwijk Anders. Doppenberg (VVD) vond het ‘op lange termijn het meest duurzame afvalbeleid’. Hij kreeg daarin Wilco Bos (PvdA) aan zijn zijde. Mazier (CDA) vond ook ‘nascheiding’ beter, al vond ook hij dat de burger nu met een oneerlijk afvalbeleid is opgezadeld. Hij kreeg bijval van Thijs Melkert, die de door corona gevelde D66-lijsttrekker Marthijn Pijnenburg verving. “Bronscheiding is minder goed, ontdekken steeds meer gemeenten”, bracht hij in. Mirjam Driest (ChristenUnie) herhaalde nog maar eens waar het eigenlijk om gaat: “We moeten de hoeveelheid afval omlaag brengen. We moeten naar dertig kilo!”

En SGP-lijstrekker Jan van Panhuis herhaalde nog maar eens ‘dat het beter was geweest om het nieuwe afvalbeleid een jaar uit te stellen’, omdat nu veel Harderwijkse huishoudens door het ontbreken van GFT-containers hun afval nog niet goed kunnen scheiden. Tweede man van Gemeentebelang Mark de Lange, die lijsttrekker Bert Holleman, om strategische redenen, van zijn bestuur tijdens de verkiezingsdebatten verving, vond het afvalbeleid ook een dramatisch plan. Hij herhaalde zijn partijstandpunt voor een nieuw onderzoek, ook al omdat het huidige afvalbeleid leidt tot afvaldumpingen.

Henk Vermeer (HA) vond ook dat er nog genoeg plekken in Harderwijk zijn, waar woningen gebouwd kunnen worden. En ook de hoogte in ‘daar waar het kan’. Hij kreeg Wilco Mazier (CDA) tegenover zich die vond dat in Harderwijk het moment komt dat we niet meer woningen moeten willen. “Harderwijk heeft stadse kwaliteiten én een dorps karakter. Dat moeten we zo houden. Dus niet alles vol zetten. En zeker niet té hoog, zoals sommigen in het Waterfront langs de N302 nu wel willen. Dan krijg je zo’n Berlijnse muur om de stad”, vond hij. Mazier wil ook dat er vanaf nu ‘alleen nog maar voor Harderwijkers gebouwd wordt en niet voor mensen uit Amsterdam die hier graag willen wonen”. Vermeer was het daar niet mee eens: “Iedereen mag hier komen wonen, al vind ik wel dat mensen met een verleden in Harderwijk voorrang moeten krijgen”.

Tussen de hoofdstellingen door kregen de kijkers, die zelf via Whatsapp rechtstreeks vragen mochten stellen en eigen stellingen bedenken, wat toepasselijke ukelele-muziek van de Coconut Knackers. En mocht Lino Bijnen, als een goed gehumeurde versie van Maarten van Rossum, er het zijne van vinden. Hij mocht ook bekendmaken dat de kijkers thuis Thijs Melkert nipt als ‘meest aansprekende debater’ hadden uitverkoren. De hele uitzending wordt komende week nog eens herhaald en kan ook worden teruggezien op de website van HK13.tv, op YouTube.

Thijs Melkert D66 Harderwijk
(Thijs Melkert D66) en Lino Bijnen)

Kok Experience

Adresgegevens

Hoofdweg 2
3842 GZ Harderwijk

Telefoon

T. 0341-230000

Meer info