Veel discussie en politieke raps bij jongerenavond in Harderwijk

De zaal zat goed vol, zowel met jongeren als met ouderen, tijdens de politieke jongerenavond die de PvdA en GroenLinks samen met de Popschool had georganiseerd. Landelijke kandidaten Jan Daenen en Lyle Muns gingen uitgebreid in discussie met de zaal, maar de show werd toch echt gestolen door de politieke raps van het duo van U-create.

Naadloos combineerde de rapper de actuele teksten van Frans Timmermans met een scherpe blik op de thema’s huisvesting, klimaat en de mentale gezondheid van jongeren

Gespreksleider Evelien Kars zorgde er vervolgens voor dat de inhoudelijke gesprekken op gang kwamen en bleven met prikkelende stellingen. Zo ontstond ineens een interessante discussie of kraken toch weer legaal zou moeten worden, gezien de woningnood en de hoeveelheid leegstaande panden. Hoewel de kandidaten vonden dat leegstand eerst op een andere manier aangepakt moet worden, sloten zij dit toch niet ook.

De mentale gezondheid van jongeren leverde ook interessante gesprekken op. Jongeren gaven zelf aan dat de toegang tot zorg echt dramatisch is gesteld, en dat lange wachtlijsten ervoor zorgen dat de juiste zorg enkel nog voor mensen met geld beschikbaar is. Ook de rol van sociale media in zowel het creëren van verbinding, als het veroorzaken van eenzaamheid werd besproken. De lokale fracties nodigden de aanwezige jongeren tot slot uit om hun stem ook na deze avond te laten blijven horen, ook richting de politiek.