Vanavond vuurdoop: live-videovergadering van Harderwijkse politici vanuit thuissituatie

Door Harry Schipper – Omdat er vanwege corona nog steeds geen vergaderingen van de gemeenteraad en raadscommissies in het Huis van de Stad plaats mogen hebben, vergaderen de Harderwijkse politici deze dinsdagavond voor het eerst met beeldbellen, elk vanuit hun eigen thuissituatie.

De videovergadering is door iedereen vanaf half acht live te volgen via het gebruikelijke kanaal op de gemeentelijke website. Wie dat wil kan zelfs live inspreken bij elk agendapunt.

Het zijn de leden van de commissie Ruimte die het spits afbijten. Ze hebben maandagavond al even in een niet openbare vergadering geoefend met hun computers en Ipads, omdat het de eerste keer is dat ze zoiets doen. Woensdagavond 8 april volgen de leden van de commissie Beleid Algemeen. Als dat ook goed verloopt is er op donderdagavond 23 april de allereerste video-raadsvergadering ooit in Harderwijk.

De vergaderingen moeten doorgaan, omdat anders de stad niet meer bestuurd kan worden, stelt het gemeentebestuur. Er liggen tal van voorstellen klaar van het college van burgemeester en wethouders die niet kunnen wachten. “We moeten door”, aldus fractievoorzitter Henk Vermeer van Harderwijk Anders.

Mensen die willen inspreken in de commissievergadering of willen meespreken bij één van de agendapunten kunnen daarvoor via de raadsgriffie - bereikbaar via gemeenteraad@harderwijk.nl - een code aanvragen die hen toegang geeft tot de videovergadering. Net als de raadsleden moeten namelijk ook de insprekers en meesprekers zichtbaar zijn voor het publiek.