Van 'on tour' naar eigen stek. Café de Liefde opent deuren in Harderwijk

Door Petronella van het Goor - Bijna acht jaar geleden had Café de Liefde de eerste 'on tour' avond in restaurant Luigi's. Het begin van een hele reeks. De droom was een eigen pand, maar dat liet even op zich wachten. Twee keer kwam het heel dichtbij, maar bleek het toch niet de plek. 

Initiatiefnemer en grondlegger Teun van Garderen bleef dromen, samen met de groep vrijwilligers, van wie vele van het eerste uur

En volgende week is het dan zover, de 'grand opening' van Café de Liefde aan de Bruggestraat 5. Het is er nu nog een komen en gaan van tegelzetters, loodgieters en installateurs, maar het is de bedoeling dat het woensdag 1 september spic en span is. "Maar dat zien we wel. En anders is het niet helemaal af", zegt Suzanne van Harten met een lach op het gezicht. "De opening gaat gewoon door."

Ze is al van het begin af aan betrokken bij Café de Liefde en staat straks elke donderdagavond achter de bar. "Het is de eeuwige positiviteit van Teun, die werkt heel aanstekelijk". Van Garderen reageert: "Ja, daar geloof ik echt in. Je moet wel positief blijven, ook al is dat alleen in je achterhoofd", zegt hij lachend. Beiden refereren ze aan de laatste vergadering, waarin eigenlijk alleen de puntjes op de i zouden worden gezet. "Ineens een ontzettend lawaai in het appartement boven het café. Teun was daar alleen. De ijzige stilte zei genoeg. De plank, waar allerlei klusdingetjes op lagen, was op de pas gelegde tegelvloer gevallen. Een ravage. Lijm, verf, kapot glas." Van vergaderen kwam niet veel, maar het achterhoofd bleef positief. Ook toen afgelopen week de keuken werd geplaatst. "Alles was tot op de centimeter afgemeten en het zou precies moeten passen. Alleen was de bestelling al gedaan, voordat het keukenmuurtje vanwege brandveiligheid drie centimeter dikker moest", aldus Van Garderen. Maar ook dat was met een paar uur extra werk en creatieve oplossingen te verhelpen. Ze lachen erom, maar zijn ook blij dat het einde in zicht is en de deuren straks open gaan.

Het draaiboek ligt klaar en het programma is vol. "Donderdag 2 september beginnen we om 17.00 uur met een open huis voor onze dagbesteding. Het is de bedoeling dat Café de Liefde overdag een soort lunchroom/grand café wordt, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hun 'dag besteden'. Joop Huisman begeleidt dat allemaal", aldus Van Harten. "Er staat meer informatie over de dagbesteding op de website, maar als je iemand bent of kent voor wie dit een droombaan is, kom dan vooral even aanwaaien op de donderdag."

Op vrijdag trapt de stadsdichter Henk Ruiter af met een liefdesgedicht en volgt de eerste van hopelijk vele typische Café de Liefde kroegavonden. "Op zaterdag gaat het café open om 10 uur 's ochtends en 'opent' burgemeester Harm-Jan van Schaik officieel. Er is straattheater, een buurtwandeling, een workshop glas graveren, Myriam Purperhart zingt een openingslied. Een vol programma." En dan zondag, niet langer 'on tour', maar wel een 'dienst' zoals we die kennen uit die periode. "Met theaterdominee David Heek. Voor het eerst kerk in onze eigen kroeg, met als thema: 'Hoe bedrijf jij de liefde?'", aldus Van Harten.

Van Garderen heeft er zin in. "Het lijstje, zoals die al ruim acht jaar in mijn hoofd zit, is compleet. De plek, de sfeer, de mensen. Het werken met en vanuit relatie, zowel in de realisatie van alles wat er nu is als met het bier dat straks gedronken wordt. Het mechanisme werkt nu al."
Het volledige programma en alle precieze tijden staan op de website, www.cafedeliefdeharderwijk.nl

Cafe de Liefde Harderwijk
Cafe de Liefde Harderwijk team

Café de Liefde Harderwijk

Adresgegevens

Bruggestraat 5
3841 CM Harderwijk

Telefoon

T. 06-42656924

Meer info