Van Gogh Museum trakteert Harderwijker Maarten van Panhuis op ‘Vissersboten’

Door Harry Schipper – De Harderwijkse ondernemer Maarten van Panhuis is deze maandag ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van het Van Gogh Museum door dat museum samen met de Vriendenloterij getrakteerd op ‘een niet van echt te onderscheiden’ schilderij van de beroemde Nederlandse schilder Vincent van Gogh.

Van Panhuis kreeg de ‘Van Gogh’ in het kader van de actie ‘Gefeliciteerd met een Van Gogh’ als één van de vijftig vrijwilligers in Nederland die ‘zijn omgeving inspireert met hoop’

In het geval van Maarten van Panhuis doelt de jury, die uit de vele genomineerden hem uitverkoos, op wat hij met zijn stichting Refugee Connect probeert te bereiken. “We proberen met Refugee Connect asielzoekers te verbinden met bedrijven en hen zo perspectief en hoop te bieden op een baan en integratie in onze maatschappij”, vertelt Maarten van Panhuis zelf. Hij vindt het ‘heel eervol’ dat hij ‘én genomineerd was én nu ook nog eens door de jury ben uitverkoren’.

Van Gogh nominatie

De jury van de actie ‘Gefeliciteerd met een Van Gogh’ meldt in het juryrapport dat Maarten zijn omgeving inspireert met hoop. “Met Stichting Refugee Connect zorgt hij dat mensen in asielzoekerscentra meer kunnen werken en dus sneller integreren. Dankzij hem krijgt de stichting deze Museum Edition van Vissersboten op het strand van Les Saintes-Marie-de-la-Mer, Arles 1888’. De website van het Amsterdamse museum meldt dat het ‘bijna niet te onderscheiden van Gogh-schilderij’ uit de  Van Gogh Museum Edition een waarde heeft van 17.500 euro.

De jury doelt met ‘meer werken’ ongetwijfeld op de rechtszaak die Van Panhuis enkele weken geleden won. Daarin sprak de rechter uit dat asielzoekers niet langer gehinderd mogen worden door Nederlandse regelgeving als ze proberen aan werk te komen of aan het werk te blijven. De rechter vond dat Van Panhuis, die de zaak had aangespannen, gelijk had dat dergelijke regels in strijd zijn met Europese regels die de lidstaten hierover gezamenlijk hadden opgesteld. (Lees hier het artikel)

Maarten van Panhuis is eigenaar van het uitzendbedrijf MPeople dat in de Daltonstraat op Lorentz is gevestigd. Hij was tot voor kort ook lid van de Harderwijkse gemeenteraad, maar moest dat lidmaatschap om gezondheidsredenen neerleggen. “Maar ik wil wel mijn maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en graag de asielzoekers in het Harderwijkse asielzoekerscentrum aan het werk helpen”, vertelt Van Panhuis. “Daarom heb ik begin dit jaar de Stichting Refugee Connect opgericht. Dat heeft door de rechtszaak zoveel publiciteit gekregen dat we nu ook al gesprekken voeren met andere asielzoekerscentra om ook de asielzoekers daar aan meer werk te helpen”.

Van Gogh nominatie schilderij

MPeople

Adresgegevens

Daltonstraat 42
3846 BX Harderwijk

Telefoon

T. 085-4853510

Meer info