Van een hal vol coupons naar volwaardige woonwinkel; Bronkhorst Wonen viert veertigjarig jubileum

Door Petronella van het Goor - “Vitrage en overgordijnen, twee soorten, in blauw en bruin. Dat waren de keuzes in 1989. Nu hangen er 1250 stalen in de winkel.” Janny Bronkhorst denkt soms met wat weemoed terug aan die tijd. “Jan-Willem had de bestellingen in briefjes boven de telefoon hangen, dat was zijn administratie. Een beetje zoals in de snackbar ja”, zegt ze lachend. 

Ze wil niet zeggen dat vroeger alles beter was. Maar het was wel gemakkelijker

“Neem de deurmat. Toen had je de keuze tussen een kokosmat die in twee kleuren kwam en een duo-rib. En kijk nu eens”, zegt ze, lopend naar de linkerhoek van de winkel, waar tientallen matten liggen uitgestald. “Een hele deurmatsectie, ruim veertig verschillende soorten. Zie daar maar eens uit te kiezen.”

Snuffelhal aan de Schimmelstraat
Toen Jan-Willem en Janny Bronkhorst in de winter van 1984 de snuffelhal met benzinepomp aan de Schimmelstraat overnamen, hadden ze nog geen idee wat ze met het pand moesten doen. “Jan Pleijsier kwam tanken en hij bracht ons op het idee tapijt te gaan verkopen. Daar hadden we nog helemaal niets mee, maar daar, in de snuffelhal, zijn we met de coupons begonnen. Tapijthandel Jan Pleijsier noemden we het.” Omdat er eigenlijk geen detailhandel was toegestaan aan de Schimmelstraat, moesten ze verhuizen naar een ander pand. Dat vonden ze aan de Ampèrestraat. “Sinds 1987 zitten we hier.” Werknemer van het eerste uur, Henk, begon rond die tijd. “Hij is al 35 jaar in dienst. Stoffeerder Matthijs en verkoopmedewerker Genia werken er beide al zo’n 27 jaar. En dan hebben we natuurlijk nog onze jonge aanwas, Guido en Ruben.”

Brand en harde vloeren
Een brand bij de buren in 1991 bracht zoveel waterschade, dat het pand helemaal gestript en opnieuw ingericht moest worden. In de jaren erna werd er beetje bij beetje aan de inventaris toegevoegd. “We werden steeds meer een volwaardige woonwinkel.”

Na de opkomst van de harde vloeren, zo rond 2006, werd er minder tapijt in woonkamers gelegd. “De coupons, waar we groot mee zijn geworden, die bleven populair. Maar het hele huis strak in de vloerbedekking, dat zag je eigenlijk niet meer. De trappen worden nog steeds volop bekleed, slaapkamers ook, maar op de benedenverdieping zijn het nu voornamelijk harde vloeren.” Iets zachts aan de voeten blijft lekker, merkte Janny. “We verkopen sindsdien veel meer vloerkleden.”

Generaties in de winkel
Terugkijkend op de afgelopen veertig jaar is het terugzien van de klanten voor Janny het meest waardevol. “De mensen die door ons jaren geleden hun huis lieten stofferen, komen terug met hun kinderen en soms zelfs met een kleinkind dat op kamers gaat en van oma wat moois uit mag zoeken. Dat zijn de hele mooie dagen.” Natuurlijk was het niet veertig jaar lang fantastisch, zijn er genoeg dagen geweest die ze snel weer wilden vergeten, maar ze zijn altijd trots geweest op de winkel en hun personeel. En op elkaar. “Als man en vrouw veertig jaar lang een winkel draaien en dan ook nog gelukkig getrouwd weten te blijven. Dan wil je toch wel graag weten wat ons geheim is”, zegt Janny lachend.

“We hebben gewoon goed de taken verdeeld”, verklapt ze. “Hij de vloeren, ik de gordijnen, allebei ons eigen stukje winkel.” Wat ook onmisbaar is geweest? “We hebben fantastisch personeel die het moeiteloos over kunnen nemen als wij er even niet willen zijn. Dat is heel belangrijk.”

Natuurlijk laten Jan-Willem en Janny het momentum niet zomaar voorbij gaan, veertig jaar moet gevierd worden. “Het jaar 2024 wordt een feestelijk jaar, vol met leuke acties waar we al in januari mee beginnen. Houd daarvoor onze socials goed in de gaten”, aldus Janny. Of ze zelf nog lang in de winkel blijven staan? “Dit jubileumjaar moet nog lukken”, grapt ze. “Daarna zien we wel.”

Jan Willen en Janny Bronkhorst
(Janny en Jan-Willem Bronkhorst)

Bronkhorst Wonen
Amperestraat 3
3846 AN Harderwijk
0341-414774
https://www.bronkhorstwonen.nl/

Bronkhorst Wonen

Adresgegevens

Amperestraat 3
3846 AN Harderwijk

Telefoon

T. 0341-414774

Openingstijden

Ma 13.00 - 18.00 uur
Di 9.00 - 18.00 uur
Wo 9.00 - 18.00 uur
Do 9.00 - 18.00 uur
Vr 9.00 - 21.00 uur
Za 9.00 - 16.00 uur
Zo Gesloten
Meer info