Van der Valk Hotel Harderwijk doet nieuwe aanvraag voor uitbreiding

Door Petronella Polinder - Dat hotel Van der Valk in Harderwijk uit wil breiden, is oud nieuws, maar nadat de vergunning voor dertig extra kamers in augustus 2016 door de Raad van State werd ingetrokken, doet Van der Valk er in de nieuwe aanvraag nog een schepje bovenop. 

De Stentor schreef onlangs over een aanvraag van Van der Valk Hotel Harderwijk voor 77 extra kamers, te realiseren aan de rechterkant van het hotel, dus richting bos.

De reden dat de Raad van State vorig jaar de plannen tegenhield, was de aanwezigheid van de zwarte specht op de gewenste bouwgrond. Een beschermde diersoort, het broedgebied en leefgebied van deze vogel mag niet negatief worden beïnvloed.

De gemeente Harderwijk is bereid de  grond, 25.580 vierkante meter, nu al aan Van der Valk Hotel Harderwijk te verkopen, maar dan als bosgrond, aanzienlijk goedkoper dan bouwgrond. Als de plannen doorgaan, betaalt het hotel de gemeente alsnog het verschil tussen bos- en bouwgrond.

Van der Valk Hotel Harderwijk moet bij de provincie Gelderland aantonen dat de nieuwe plannen geen negatieve gevolgen heeft voor de populatie van de zwarte specht of dat ze die gevolgen voldoende kan compenseren. Ook moet het bos dat moet worden gekapt voor de uitbreiding, elders weer worden geplant.