Van Delft bouwt voor 5 miljoen eigen chocoladefabriek in Harderwijk

Harry Schipper – Het op Lorentz gevestigde Van Delfts Biscuits heeft vijf miljoen euro geïnvesteerd in de bouw - op eigen terrein - van een chocoladefabriek.
 

Het Harderwijkse bedrijf voorziet daarmee voortaan haar zelfgeproduceerde kruidnoten - met nu al meer dan zestig verschillende smaken - volledig geautomatiseerd van een laagje chocolade.

Dat klusje werd eerder uitbesteed aan een drietal andere bedrijven ‘elders’ in Nederland. In de chocofabriek kunnen ook andere koekjes Van Delft een chocolade-omhulling krijgen, zo laat de trotse directeur Oscar de Lange weten. “En we starten dit jaar ook met het chocolateren van noten, zoals amandelen en hazelnoten”, voegt hij eraan toe.

Van Delf Biscuits staat al langer bekend als ‘de grootste pepernotenfabriek van Nederland’, ‘maar eigenlijk zijn we de grootste van de wereld’, zegt De Lange met een duidelijke knipoog. “Want wij zijn in de wereld zo’n beetje de enige”. Jaarlijks worden er in de Harderwijkse bakkerij in zo’n 5,5 miljard pepernoten gebakken. Per dag rollen er 23 miljoen van de band. Het bedrijf realiseerde vorig jaar een omzet van zo’n 65 miljoen euro, waarvan globaal de helft voor rekening komt van de pepernotenverkoop. De ander helft komt van ‘gezonde’ baksels als de fruitbiscuits, fruitrepen en fruitcrackers en van de vanouds bekende glacékoekjes en chocoladekoekjes.

De directeur heeft duidelijke plannen met zijn bedrijf: zijn chocoladepepernoten wereldwijd in de markt zetten met ook wereldwijd winkels. “We hebben het laten uitzoeken en het blijkt dat buitenlanders onze chocoladepepernoten helemaal geweldig vinden. Meer nog dan drop en kaas, wat ook typisch Nederlandse producten zijn”.

In Nederland gaan net als vorig jaar op 1 september weer zo’n twintigtal winkels open waar de chocoladepepernoten van Van Delft verkrijgbaar zijn, met maar liefst zestig smaakjes. Een winkel in het Belgische Brugge start dan ook weer met de verkoop. “We hebben ook winkels in toeristische gebieden, zoals Amsterdam die het hele jaar open zijn. En we zijn ook bezig om in twee grote Duitse steden een winkel te openen, maar da’s nog niet helemaal zeker”.

Doordat de kruidnoten voortaan in de eigen chocoladefabriek worden voorzien van een laagje chocolade, scheelt dat op jaarbasis zo’n 2500 ritten. “Tja, dat was logistiek heel complex”, bekent De Lange. Hij is dan ook blij met de gedane investering van vijf miljoen euro. “Dat is best veel, ja ook voor ons. Maar het is meteen de allernieuwste en volledig geautomatiseerde apparatuur, voorzien van alle denkbare snufjes. Zo kunnen we straks in heel Europa uitgroeien tot een krachtige marktleider. Misschien wel de grootste van de hele wereld.”

Direct grote gevolgen voor de werkgelegenheid hier zijn er volgens hem nauwelijks. “We hebben er zo’n vijf tot tien extra man voor nodig, maar die vacatures hebben we intern al aangevuld. Maar onze ambitie is om straks meer winkels in het buitenland te openen, dus dat leidt dan ongetwijfeld tot meer banen, ook hier”.

In Harderwijk hoopt Van Delft ook op 1 september weer een tijdelijke winkel te kunnen openen in de Luttekepoortstraat. Met kruidnoten, verkrijgbaar in zestig smaken. Ook die met karamel en zeezout, dus dat wordt weer smullen…

Chocolade assortiment van Delft Harderwijk
(Foto van Delft)