Uitgestelde Koffie binnenkort ook in Harderwijk

Gezellig een kop koffie drinken in de horeca is niet voor iedereen weggelegd. Daarom is er het concept Uitgestelde Koffie. Dit gaat binnenkort ook in Harderwijk van start. 

De actie duurt van zaterdag 12 november (op de dag van de Sinterklaasintocht) tot en met 28 februari 2017.

Uitgestelde Koffie houdt in dat je als gast van een deelnemende horecazaak de mogelijkheid hebt om niet één, maar twee koffie te bestellen. Eén voor jezelf, één voor een ander. Dit uitgestelde kopje koffie kan op een later moment worden genuttigd door iemand die erom vraagt én daarvoor een muntje heeft. Denk aan mensen met een minimuminkomen en mensen die in een sociaal isolement zitten en daardoor eenzaam zijn. In Harderwijk gaat het naar schatting om ruim 5.000 mensen. 

Muntjes

Tijdens de actieperiode verstrekken Voedselbank Harderwijk, welzijnsorganisatie ZorgDat en ontmoetingshuis De Oude Synagoge muntjes aan mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Met dat muntje kunnen zij een kop koffie drinken bij een van de deelnemende horecazaken. De zaken zijn binnenkort te herkennen aan het ‘Uitgestelde Koffie’-logo op de deur, raamposters en tafelkaartjes. Er is ook een Facebook-pagina: UitgesteldeKoffie4Harderwijk. 

Ontstaan in Italië

Het initiatief ontstond in de koffiebars van de Italiaanse stad Napels. Enkele jaren geleden waaide het over naar Nederland. In steeds meer steden en dorpen kan worden gevraagd om een uitgestelde koffie. En nu dus ook in Harderwijk. 

Harderwijkse Uitdaging

Het idee voor Uitgestelde Koffie in Harderwijk komt voort uit een aanvraag van Zorgbelang Gelderland bij de Harderwijkse Uitdaging. De Harderwijkse Uitdaging is een bedrijvennetwerk dat uitdaagt om maatschappelijk betrokken te ondernemen. Het netwerk heeft verschillende ondernemers uitgedaagd om samen met het maatschappelijke veld dit project op te pakken.