Uitbaters IJssalon Stientje mogen hun chocola gratis bij Spar uitstallen

Door Maarten Westerduin - Normaal gesproken zijn Niels en Kim Stijkel druk in de weer met het runnen van het Hierdense sportcafe De Rumels en IJssalon Stientje. Die zaken moeten ze nu voor de tweede keer dit jaar noodgedwongen sluiten. Maar er moet toch brood op de plank komen en dus boort het stel op een creatieve manier nieuwe inkomstenbronnen aan. Met hulp vanuit onverwachte hoek.

“Achteraf denk ik dat het altijd al een beetje in mijn bloed heeft gezeten.” Aan het woord is Niels Stijkel, bijna 36 jaar en een half leven actief in de horeca.

Vlak nadat hij was gestopt met de havo, kreeg hij bij Stoppels voor het eerst werk aangeboden. “Vanaf mijn eerste baantje kon ik enorm van de gezelligheid genieten. En als ik de verhalen moet geloven, liep ik van kleins af aan al met een kladblokkie rond op verjaardagen. Nog altijd vind ik het super als ik ervoor kan zorgen dat mensen zich vermaken bij ons.”
 
Ondernemersduo
Niels is dus duidelijk voor de horeca gemaakt, maar op de vraag of zijn vrouw Kim dat ook is, moet hij even nadenken. ‘Zij komt he-le-maal niet uit de horeca en ze heeft het ook nooit geambieerd.”
 
Toch is Kim wel degene die Niels in 2017 aanspoorde om voor zichzelf te gaan beginnen. Juist toen hij thuis zat met een burnout (“Ik had wat moeite om binnen de lijntjes van mijn werkgever te kleuren.”) kwam er een aanbod uit Hierden, waar Niels uiteindelijk op in zou gaan. Het bleek een gouden greep. Niels kon in alle vrijheid aan iets nieuws bouwen en het café leefde weer op. “Als je er tijd en energie, kun je alles beter maken”, noemt hij het zelf.
 
IJs als bijvangst
De opleving bij de Rumels werd opgemerkt, en al snel volgde een aanbod om IJssalon Stientje over te nemen. “Eerst wilde ik er eigenlijk niets van weten, maar uit beleefdheid heb ik toch maar gezegd dat ik erover na zou denken.” Niels veranderde van inzicht en de overname blijkt vandaag de dag een schot in de roos te zijn. Waar een goede zomer van 2019 nog gezien kan worden als appeltje voor de dorst, is de omzet uit de zomer van 2020 essentieel geweest voor het voortbestaan van beide ondernemingen. “Zonder de ijssalon hadden we in heel zwaar weer gezeten”, durft hij achteraf te stellen.
 
Chocola
Maar alleen op een goede zomer kunnen Niels en Kim niet teren. Er moesten meer inkomstenbronnen aangeboord worden en dat bleek nou net iets te zijn wat aan Kim is besteed. “Ze is als een echte verkoper op pad gegaan, met een tas vol chocola. Van letters tot andere figuren, noem maar op. Ze is ons hele netwerk afgegaan en op de zakelijke markt verkochten we goed. Er waren genoeg bedrijven die dit een leuk initiatief vonden en hun werknemers een keer wilden verrassen.
 
Maar de twee wilden ook graag aan consumenten verkopen. Dat bleek een lastiger verhaal. Kim en Niels hadden afhankelijk geen idee waar ze hun producten uit moesten stallen. Maar toen kwam er ineens een helpende hand.
 
Gratis schap
“Mijn kerstpakketten zijn helaas al rond”, het leek een teleurstellend antwoord dat Kim aan de andere kant van de lijn hoorde. Net als alle andere mensen uit haar netwerk had ze supermarktondernemer Joost van Drie gevraagd of zijn Spar-medewerkers nog chocola wilde geven. Maar Van Drie had een ander, misschien nog wel beter idee. “Hij bood ons zomaar een stelling aan”, vertelt Niels, die daarop wilde voorstellen hoe ze de opbrengst zouden verdelen. Daar wilde Van Drie niets van weten.
 
“We zijn in een gekke situatie terechtgekomen”, zo zegt Van Drie zelf, doelend op de effecten van de coronacrisis. “Bij veel ondernemers vallen grote gaten, maar als supermarkt hebben wij juist wel goed gedraaid. Daarom wilde ik graag met Niels en Kim meedenken.”
 
Kracht van een dorp
Ondernemers die elkaar in barre tijden helpen zonder er iets voor terug te vragen. Met een klein beetje gevoel voor romantiek zou je het ‘de kracht van een dorp als Hierden’ kunnen noemen. Van Drie moet lachen als het hem voorgelegd wordt: “Dat mag jij invullen!” Even later: “Maar ik denk dat het wel zo is. Ik ken de mensen van Stientje en ik heb er deze prachtige zomer ook heerlijk ijs gegeten. Dan moet je in zulke situaties niet te moeilijk doen.” Niels ziet het als een prachtig gebaar. “Dit tekent Hierden. Ik weet niet of je zoiets in de stad snel tegenkomt.”
 
De Sinterklaas-artikelen die Niels en Kim in de eerste weken hadden uitgestald, zijn inmiddels als warme broodjes over de toonbank gegaan. “Het loopt als een trein. Krankzinnig hoeveel we nu al hebben mogen verkopen. Ik moet iedere dag flink bijvullen.” Al met al blijft het een doekje voor het bloeden, “Maar we zien in ieder geval weer wat plusjes op de rekening.”

Spar Hierden Joost van Drie en Kim en Niels Stijkel
(Foto: vlnr Joost van Drie (Spar) en Niels en Kim Stijkel)