Twee Europese titels en Europees Record voor Lisa Kruger

Waar menig scholier na het eindexamen heeft genoten van de vakantie, kon de Harderwijkse Paralympische zwemster Lisa Kruger na haar geslaagde VWO-examens haar koffers pakken voor de voorbereidingen op de Europese Kampioenschappen Para-zwemmen in Dublin.

Een Europees Kampioenschap met een duur van zeven dagen en voor de 17 jarige “Alleskunner” evenzoveel afstanden op het programma.

De Harderwijkse mocht met vier medailles terug naar Nederland. Op dag een was er gelijk zilver op de 100 meter schoolslag in een seizoens-best-tijd van 1.14,87 en op dag twee nogmaals zilver in wederom een beste seizoentijd op de 100 meter rugslag (1.09,88). De drie vrije slag nummers (50, 100 en 400 meter) waren goed voor een zesde, een zevende en een vijfde plaats.

Lisa Kruger, die als enige zwemster zoveel afstanden zwom, kon uiteindelijk in de finale van de 200 meter wisselslag haar veelzijdigheid laten zien. In een nieuw Europees Record (2.27,80) tikte Lisa Kruger met grote voorsprong als eerste aan en mag zich Europees Kampioene van 2018 noemen. En ook op de 100 meter vlinderslag was het raak. Hoewel Kruger op deze afstand niet de mogelijkheid had mogen nemen zich te plaatsen tijdens de Swimcups in maart en april, liet bondscoach Sander Nijhuis haar, na de in juni (Sheffield) gezwommen persoonlijke record van acht seconden (Van 1.17,02 naar 1.09,46),  toch inschrijven voor deze zevende afstand, wat uiteindelijk heel goed uitpakte. In 1.07,82 snelde Kruger in een spannende race naar het goud en pakte de Europese titel op de 100 meter vlinderslag in een nieuw Nederlands Record.

“Dit is de meest onverwachtse medaille, die ik ooit heb gewonnen. Nog meer als mijn goud op de Paralympische spelen in Rio” melde de dolgelukkige Kruger op social media.

EK debuut Lisa Kruger in Dublin 2018