Toeristentreintje terug naar de boulevard in Harderwijk

Door Petronella van het Goor - Het treintje van en naar het Dolfinarium gaat in het zomerseizoen van 2020 weer rijden, als dan tenminste de landelijke Corona-maatregelen zijn opgeheven. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders samen met de boulevardondernemers besloten.

Zo’n zeven jaar geleden werd het treintje verruild voor touringcars. Toen de afstand van P3 naar het Dolfinarium, door Waterfront ontwikkelingen, gemakkelijk te belopen was, werd er helemaal geen vervoer meer ingezet.

Nu P3 een grote zandbak is, wordt het parkeeroverloopterrein Zonneweide ingezet. De loopafstand is 1,5 kilometer, waar bezoekers zeker een kwartier zoet mee zijn. Om die reden willen de ondernemers van de boulevard en het Dolfinarium een voor- en natransport aanbieden in de vorm van het treintje.

Het treintje kost per seizoen zo’n 80.000 euro. Het college stelt voor om die kosten te dekken uit het verhogen van de parkeerdagkaart, van 9 naar 10 euro. Omdat het wijzigen van de Parkeerbelastingverordening een raadsbesluit is, wordt er een voorstel hiervoor naar de raad gedaan. Het toeristenseizoen van 2020 wordt gebruikt als pilotjaar. Daarna komt een evaluatie en moet blijken of het treintje ook de beste structurele oplossing is voor het toeristenvervoer.