Tóch kunst-evenement in Harderwijkse binnenstad

Door Harry Schipper – Harderwijk in lockdown. Net als overal. Maar dat betekent niet dat er helemaal niks meer te doen is in Harderwijk. Krista Pieters van Krea-wood en Lijstenmakerij Harderwijk bedacht een coronaproof evenement waar iedere creatieve Harderwijker, Hierdenaar en zelfs Ermeloër aan mee kan doen:

Krista roep iedereen op nú zijn of haar mooiste kunstwerk te maken, dat de komende weken in een winkeletalage in de Harderwijkse binnenstad door iedereen is te bewonderen.

Met haar initiatief wil ze de winkeliers in de Harderwijkse binnenstad een hart onder de riem steken nu ze – juist in de anders drukste paar weken van het jaar - vrijwel allemaal hun deuren gesloten moeten houden. “We hebben allemaal extra mooie etalages in december”, vertelt de 30-jarige onderneemster, “maar dit jaar staat ze er wel een paar weken wat verloren bij: Lege straten, bijna niemand maakt een wandeling door de stad en zelfs windowshopping is nu niet meer interessant”.

Ze is daarom een actie gestart waaraan iedereen in Harderwijk, Hierden en Ermelo mee kan doen.
“Stuur je mooiste kunstwerk vanaf maat A4 of groter op naar onze winkel in de Grote Haverstraat 20 in Harderwijk. Langsbrengen bij Krea-wood-Lijstenmakerij Harderwijk mag ook. Die verdelen we dan onder de ondernemers in de binnenstad die ze in hun etalage ophangen. Op die manier creëren we samen een coronaproof kunstroute door de stad. En tegelijk worden onze etalages, waarvoor we ons best hebben gedaan, toch goed bekeken”.

Leuke wedstrijd
Krista Pieters, die in 2015 opeens landelijk bekend werd toen ze de titel van ‘beste lijstenmaker van Nederland’ verwierf, wil er meteen ook een leuke wedstrijd van maken. ”Afhankelijk van het aantal ingezonden kunstwerken willen wij als lijstenmakerij de beste inzending, of de beste top-3 belonen met een mooie inlijsting en een klein presentje”.

De winkel van Krea-wood is ook een pakjes-bezorg- en afhaalpunt en mag om die reden ook (beperkt) open zijn van maandag tot en met vrijdag van 12.00-17-8.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur. De inzendingen, voorzien van naam en adres, mogen ook in de brievenbus achtergelaten worden.

Pieters bedacht haar idee dinsdagavond en polste meteen de animo bij haar collega’s. Ze kreeg woensdag al tientallen positieve reacties van de binnenstadwinkeliers, die mee willen doen. Ook bij de gemeente viel het initiatief in goede aarde, al wordt iedereen meteen op het hart gedrukt om behalve de anderhalve meter-regel ook het samenscholingsverbod goed in acht te nemen. Dat betekent dat je met niet meer dan twee personen bij elkaar mag staan.

Krista is alvast enthousiast: “Ik hoop dat veel mensen besluiten om de komende dagen een kijkje te nemen om alle creatieve inzendingen te bewonderen. En straks, na 19 januari, als het weer mag, ook weer aan ons denken en weer gezellig in de binnenstad komen winkelen”.

Event Kunst gezocht