Tips voor oplevering van een nieuwbouwwoning

Gemiddeld worden er 21 gebreken gevonden aan een nieuwbouwwoning, bleek deze maand uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 14.000 woningen in 144 gemeenten.

Als je een nieuwbouwwoning koopt zit je daar natuurlijk niet op te wachten. Waar kun je op letten bij de aanschaf van zo'n woning? Wij geven je zes tips.

Schakel een onafhankelijke bouwkundige in

Het is nu eenmaal geen dagelijks werk voor je, een nieuwbouwwoning keuren. Daarom is het verstandig om een bouwkundige in te schakelen die met een onafhankelijke blik kan checken of de woning voldoet aan de bouwregelgeving en aan de afspraken die je met de bouwer hebt gemaakt. 

Onderzoek ook wat vanzelfsprekend lijkt

De verkeerde tegels op de vloer, stopcontacten op andere plekken dan je had afgesproken, wanden die er eigenlijk niet horen te zijn. Het zijn voorbeelden van zaken die vooraf heel eenvoudig lijken, maar die toch fout kunnen gaan tijdens de bouw. Let dus ook scherp op woningonderdelen waarvan je er normaal gesproken al vanuit gaat dat ze gewoon goed zijn. Krassen op deuren, ramen en kozijnen vallen hier ook onder. 

Vul het proces-verbaal van oplevering goed in

Het proces-verbaal is een keuringsrapport dat je opmaakt tijdens de oplevering van je nieuwe huis. Als je aan het einde van de rondgang dit document tekent, ga je akkoord met oplevering met uitzondering van de genoemde gebreken. Om die reden is het dus belangrijk dat alles goed omschreven is. Staat een gebrek niet in het proces-verbaal van oplevering, dan is het vanaf het moment van ondertekening jouw probleem en kun je niet meer bij de aannemer terecht.

Check het meer- en minderwerk

Vooraf heb je vast ook afspraken gemaakt met de aannemer over meer- of minderwerk. Denk daarbij aan specifieke wensen, zoals een dakkapel, een extra wand of een uitbouw. Controleer goed of alles precies zo is opgeleverd als je vooraf hebt afgesproken.

Test systemen en installaties

Waterleidingen, verwarmingssystemen, het fornuis, sanitair en hang- en sluitwerk kun je allemaal eenvoudig testen tijdens de oplevering. Verzeker jezelf dat alles naar behoren werkt voordat je er akkoord op geeft.

Maak gebruik van de 5%-regel

Mocht je in de eerste drie maanden na oplevering toch nog gebreken vinden, dan kun je een licht dwangmiddel inzetten in de vorm van de 5%-regel. De aannemer krijgt dan namelijk de laatste 5% van de aanneemsom pas als alle gebreken verholpen zijn. Je kunt dit bedrag via een depot of een bankgarantie vastzetten.
 
Meer weten? Of een afspraak maken? Bel 0341-422724 tijdens kantooruren of kijk op De Hypotheker Harderwijk

Nieuwbouwhuis oplevering tips De Hypotheker Harderwijk

De Hypotheker Harderwijk

Adresgegevens

Luttekepoortstraat 136
3841 AX Harderwijk

Telefoon

T. 0341-422724

Openingstijden

Ma 9.00 - 21.00 uur
Di 9.00 - 21.00 uur
Wo 9.00 - 21.00 uur
Do 9.00 - 21.00 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info