Theo Jellema speelt op Batz orgel in Harderwijk

Donderdag 30 juli vindt alweer het 4e concert plaats in de zomerserie op het Bätz-orgel van de Grote Kerk in Harderwijk. 

Het orgel wordt deze keer bespeeld door Theo Jellema, organist van de Grote Kerk in Leeuwarden.

Hij speelde al verschillende malen eerder in Harderwijk, waarin hij liet horen waarom hij tot de beste organisten in Nederland gerekend wordt.Hij begint zijn concert in Harderwijk met een vrolijk variatiewerk van Sweelinck: de Ballo del Granduca. Sweelinck stond in zijn tijd ook bekend  als de ‘Organistenmaker’ vanwege de vele leerlingen die hij had uit binnen- en buitenland.

Twee van hen komen in het programma van Jellema aan de orde: Samuel Scheidt en Heinrich Scheidemann, beide met koraalbewerkingen. Het wat grotere werk komt uit de generatie voor Bach met de Toccata in F van Dietrich Buxtehude en de grootse Preludium in e van Nicolaus Bruhns. Een programma met wat oudere muziek dus en dat kan heel goed op dit orgel en zeker de organist is daarin een expert.
 
Theo Jellema (1955) studeerde orgel aan het Conservatorium te Groningen in de orgelklas van Wim van Beek. Hij behaalde zijn solodiploma met onderscheiding in 1978. Vanaf 1986 was hij organist van de Martinikerk in Franeker en sinds een aantal jaren de opvolger van Jan Jongepier in de Grote of Jacobijner Kerk in Leeuwarden. Naast zijn werkzaamheden als docent hoofdvak orgel aan de Conservatoria te Groningen en Arnhem heeft hij een uitgebreide concertpraktijk in binnen- en buitenland. Hij maakte verschillende CD-opnamen op belangrijke historische orgels.
 
Het concert in de Grote Kerk (30 juli) begint om 20.15 uur. Om 19.45 uur gaan de deuren van de kerk open. De toegangsprijs bedraagt € 7,50 (65+: € 6,-). Voor de prijs van € 1,- is een programmaboekje met toelichtingen bij alle concerten te verkrijgen.

Parkeren is mogelijk op het Kerkplein naast de kerk