Thema-avond: Alles in het belang van het kind!?

Bemiddelen of rechtbank? Op dinsdag 10 mei organiseert Bibliotheek Noordwest Veluwe samen met journalist Ton Lankreijer, CJG Harderwijk, JAM Harderwijk en Beter Uit Elkaar een thema-avond over (v)echtscheidingen.

Deze avond, in Bibliotheek Harderwijk, is gratis toegankelijk en start om 19.30 uur.
 
‘In het belang van het kind?’ is het thema van een voorlichtings- en discussieavond met de cruciale vraag:  worden de belangen van het kind tijdens een (v)echtscheiding daadwerkelijk behartigd? of… blijft het kind de speelbal tussen de ouders en zijn hardere maatregelen noodzakelijk?
 
Deze thema-avond is bestemd voor alle deskundigen, hulpverleners, en docenten die dagelijks direct met (v)echtscheidingen te maken hebben. Maar eveneens voor ouders/grootouders/verzorgers en kinderen die zélf te maken hebben met een (v)echtscheiding of in hun nabije omgeving. Het publiek mag daarom ook mee discussiëren. De avond wordt geleid door journalist Ton Lankreijer, schrijver van twee boeken over vechtscheiding: ‘Van Oogappel tot Twistappel’ en ‘Zwartboek Frank: zelfmoord na vechtscheiding’.
 
Sprekers: Jan van Weegberg, scheidingsadvocaat, Gea van Klompenburg, mediator, Astrid de Bruin, Kinderen In Echtscheiding Situatie-Coach,
Rico Smit, medewerker CJG Omgangsondersteuning en Groepswerk èn ervaringsjongeren en -ouders.

Achtergrond
 ‘Jaarlijks besluiten 70.000 stellen met minderjarige kinderen hun relatie te beëindigen. Daar zijn zo’n 55.000 kinderen direct bij betrokken. Bovendien zijn de cijfers geflatteerd, het CBS telt slechts gehuwden. Er zijn ook geen exacte cijfers over het aantal scheidingen dat problematisch verloopt. Deskundigen schatten dat aantal op 20 procent. Geschat wordt dat er op dit moment 16.000 kinderen ernstige last hebben van de scheiding van hun ouders. Jaarlijks komen daar 3.500 nieuwe kinderen bij’.
Bron: Kinderombudsman.

 
Vechtscheiding is ‘kindermishandeling’. Daar zijn steeds meer deskundigen het over eens. Het kind als slachtoffer van twee strijdende volwassenen, die alle middelen aangrijpen om hun gelijk te halen. Met één gemeenschappelijk angst: ik raak mijn kind (voorgoed) kwijt. Desondanks blijven diezelfde ouders, advocatuur, de Kinderbescherming, Jeugdzorg én de Rechtbank te pas en te onpas roepen:
 
ALLES IN HET BELANG VAN HET KIND!
 
In Frankrijk, Groot Brittannië en Duitsland is het belang van het kind al juridisch verankerd in de wet. Elke ouder die de omgangsregeling daar frustreert, loopt zelfs kans op een gevangenisstraf of in ieder geval een torenhoge boete. ‘Dat is een heel nare methode, de rechter zal die dan ook zoveel mogelijk voorkomen’, aldus de voormalige staatssecretaris van Justitie, Fred Teeven. Wij geloven, tegen beter weten in, nog steeds in het poldermodel. Zelfs bij grimmige, slepende en geldverslindende vechtscheidingen.
 
U kunt u voor deze gratis thema-avond aanmelden via [email protected] t.a.v. Karin Haak