Theater Stationslaan nog drie jaar ‘in bedrijf’

Door Petronella van het Goor - Het theater aan de Stationslaan blijft tot 2023 nog in gebruik als het binnenpodium van Harderwijk. De komende drie jaar wordt er niet geïnvesteerd in het gebouw, omdat er een ondernemer is met plannen voor een heel nieuw theater op Dolfinariumeiland. 

“De betreffende ondernemer is op dit moment in gesprek met Synchroon. We verwachten dat daar over enkele weken meer informatie over naar buiten komt”, aldus wethouder Gert Jan van Noort.

Stad als Podium (SaP) en Stichting Podia Harderwijk (SPH) hebben voor 2020 een gezamenlijke subsidieaanvraag ingediend. Een subsidie van 550.000 euro die het voor SaP mogelijk maakt onder meer de programmering rond te krijgen, zowel in- als buiten het theater. SPH ‘krijgt’ 180.000 euro voor de exploitatie van het theater. “Dat is dan sec voor de zaal. Wat SPH kwijt is aan licht, geluid, personeel of marketing, berekent ze door aan SaP”, aldus Van Noort.

Dat beide partijen elkaar op deze manier gevonden hebben, stemt de wethouder vrolijk. “Daar zag het in het najaar van 2017 niet naar uit.” De samenwerking tussen beide partijen moet ervoor zorgen dat de subsidie voor 2021-2023 naar beneden gaat. “Denk aan personele bezetting, het verhogen van de eigen inkomsten en verdergaande synergievoordelen.” Voor 2021 wil het college een maximale subsidie van 690.000 euro voor zowel programmering als exploitatie. Voor 2022 is dat gesteld op maximaal 650.000 euro.

In de tweede helft van 2022 wordt er geëvalueerd. Dan is hopelijk ook duidelijk waar, of- en wanneer er een nieuw theater komt.